PC Fórum
 Cikkek ebben a témakörben
Újdonságok a Longhornban
... kódnevén elhíresült operációs rendszerének legújabb, egyben első hivatalosan ... Microsoft első NT-alapú operációs rendszere, amelynek telepítése nem akorábbi ... kívül természetesen az operációs rendszerre telepítet..
A Kerberos hitelesítési protokoll
... található meg a Windows operációs rendszer is. Cikkünk célja az olvasók megismertetésemegismertetése a Kerberos alapjaival és működési elvével. Az 1988-ban a MIT-en (Massachusetts Institute ofTechnology) az Athena projekt keretében fejlesztették ki a Kerberos-protokollt,amelyet a nyílt hálózatokon tapasztalt minimális védelmi adottságokmagyaráztak. Az igény egy biztonságosabb erőforrás-hozzáférést n..
Első képernyőfotók és részletek a Windows Vista-ról
... kódnév alatt ismert új operációs rendszerének első béta változatát. A Windows ... bepillantást nyújtson legújabb operációs rendszere infrastruktúrájába és architektúrájába ... kódnév alatt ismert új operációs rendszer..
20 éves a Windows - történelmi áttekintést az elmúlt két évtizedről
... legalább hallomásból ismert operációs rendszer pályafutását egy egyszerű segédprogramként ... legalább hallomásból ismert operációs rendszer pályafutását egy egyszerű, kiegészítő ... szükség volt az MS-DOS operációs rendszer..
 Hírek ebben a témakörben
Már júliusban megjelenhet az ingyenes Windows 10? te 16:15
... elképzelhető, hogy az új operációs rendszer még az eddig vártaknál is korábban ... hogy mikor is fogja új operációs rendszerét kiadni. [img(windows-10-pc-shared-under-cc-by-nd-by-download-net-pl-of-flickr0-pc-shared-under-cc-by-nd-by-download-net-pl-of-flickr.jpg;A Microsoft azt szeretné, hogy iskolakez..
A Windows 10-et is érintő új, veszélyes sebezhetőséget találtak 2015.04.14.
... összes ismert Windows operációs rendszerben megtalálható, de ezek mellettett ott van még legalább két tucat cég szoftvereiben is. A felfedezők által "Redirect to SMB"-nek elnevezett sérülékenység kivitelezése pofonegyszerű. A támadóknak mindössze egy helyi hálózati (ún. SMB) megosztás elérésére használt, "file://"-lal kezdődő címre kell átirányítaniuk az oldalaikra beeső gyanútlan látogatókat, am..
Titkos témát találtak a legújabb Windows 10 előzetesben 2015.04.13.
... aminek aktiválásakor az operációs rendszer gyakorlatilag a Windows Phone-ével-ével egyező külsőt nyer. Az érdekesség a dologban, hogy a különleges, fekete séma kiválasztása hagyományos módszerekkel nem lehetséges, hanem ehhez a registry-ben kell kicsit ügyködni. Konkrétan a "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ Themes\Personalize" ág alatt kell egy "SystemUsesLightTheme" ..
Idő előtt leplezte le új csúcstelefonját, a G4-et az LG 2015.04.13.
... Ezen kívül a telefon operációs rendszereként és Android 4.4-et listáztaktak, miközben egyértelmű, hogy a G4 minimum az Android 5.0-val fog érkezni. [img(lg-g4-leather.jpg;A bőborítású(nak tűnő) hátlap rendkívül nemes megjelenést kölcsönözhet majd az LG új csúcskészülékének)] A képekből kiderült az is, hogy a G4 a megszokott műanyag mellett bőrrel borított hátlappal is kaphat lesz majd, ami..
Jutalmazni fogja a Windows 10 használatát a Microsoft 2015.04.13.
... konzolplatformról. Az operációs rendszer új kiadása ugyanis a jelek szerinterint egy ahhoz hasonló ösztönzési rendszer kezdeményeit tartalmazza, mint amivel a játékok is jutalmazzák manapság kitartó, illetve rendszeres felhasználóikat. Ez utóbbi az ún. "achievement" rendszer, amiben a játékosok bizonyos feladatok teljesítése, illetve a játék nem triviális módon történő végigvitele esetén különböz..
Kiszivárgott, hogy mikor jön és mi lesz a Windows 10 utáni Windows neve 2015.04.08.
... jövőben gyorsítani kíván operációs rendszere fejlesztési ütemén, hogy az képesképes legyen lépest tartani a világ és a piac az utóbbi években szintén felgyorsult fejlődési, változási rendjével. A gyors kiadási ütemezéssel összefüggésben valószínű, hogy a Redstone egy ahhoz hasonló frissítést fog képezni, mint amilyen a Windows 8.1 is volt a Windows 8 számára. Utóbbit a Microsoft ingyenesen elérhe..
Ma 40 évvel ezelőtt alapították meg a Microsoftot 2015.04.04.
... kvázi alapértelmezett operációs rendszerévé választott. A PC minden képzeletet ... véglegesen is átvevő Windows operációs rendszere 1.0-s verzióját is, amivel újabbjabb 10 évig bebetonozta magát a cég a számítógépek piacára. [img-gallery(paul-allen-bill-gates-board.jpg;;;;1)] A Windows - és ezzel a..
Nyílt forrású, ingyenes szoftverré teszi a Microsoft a Windows-t? 2015.04.04.
... forrásúvá teszi Windows operációs rendszerét. "Határozottan lehetségess", közölte Russinovich a moderátori kérdésre, ami azt firtatta, hogy eljöhet -e az idő, amikor a redmondi konszern megnyitja a Windows forrását. "Ez egy új Microsoft", magyarázta a vezető, aki szerint többé már nem tabukérdés a cégen belül az, hogy valaminek megnyissák -e a forrását - és ez a Windows, illetve minden más szoftv..
A torrentezők kedvencévé válhat majd a Windows 10 2015.04.02.
... majd a problémát az új operációs rendszer beépített lejátszója számára. [img(windows-10-mkv-play.jpg;A Windows 10 technikai előzetesében már működik az MKV fájlok lejátszása, de a feliratok támogatásának megjelenésére még kicsit várni kell (kép: Neowin);;;1)] Ha mindez nem lenne elég: a Windows 10 ezen túl még az új, H.265-ként is ismert High Efficiency Video Coding (HVEC) kódolást is támo..
Már tölthető a legújabb Windows 10, és benne a Spartan böngésző 2015.03.31.
... Microsofttól származó operációs rendszerekben. Az új, a Spartantrtant is tartalmazó Windows 10 frissítést egyelőre csak a már meglévő Technical Preview telepítésekre lehet felrakni. A letöltési és telepítési folyamat a szokásos módon, a Windows Update Settings panelen a Preview Builds alatti "Check" gomb megnyomásával indítható el. A telepítést ugyanakkor a fejlesztők számára a Micros..
 Szótár-címszavak ebben a témakörben
"Végezz és Maradj Rezidens"
... DOS operációs rendszer alatt az indítás után a vezérléstlést visszaadó, de a háttérben továbbra is futó programok megnevezése.A TSR programok leggyakrabban valamilyen eszközmeghajtót valósítanak meg, vagy olyan funkciókat kínálnak, amelyek periódikusan vagy egy-egy speciális billentyűkombináció hatására hajtódnak végre (pl. képernyőmentés, bárhol előhívható súgó, stb.).
32-bites Windows API
... A 32-bites Windows operációs rendszerek beépített szoftveres csatolófelületeineklófelületeinek (API) összessége.
Active Desktop
... kezdődően minden Windows operációs rendszer részét képezi.
Advanced Interactive eXecutive
... IBM saját Unix-alapú operációs rendszere, amelyet elsősorban nagygépeses környezetben alkalmaznak, de létezik PC-n futó változata is.
Aktív Szerveroldalak
... lehetővé teszi a Windows operációs rendszerek beépített komponenseinek használatátasználatát is.Lásd még CGI, PHP.
Alapvető Be-/Kimeneti Rendszer
... programok (mint például az operációs rendszerek) számára.A BIOS régebbi alaplapokonaplapokon csak-írható ROM memóriában helyezkedett el, az újabb típusokon azonban Flash ROM-ban található, ami lehetővé teszi utólagos módosítását, javítását az Internetről letölthető frissítések segítségével.
Apache
... Windows, Linux és OS/2 operációs rendszerek alatt is futtathatóak.Lásd mégmég IIS.
asztal
... átrendezhetőek.A modern operációs rendszerek asztalai egyedire szabhatók megjelenésükben és elrendezésükben egyaránt.
bootolható
... bootolható legyen, valamilyen operációs rendszert kell másolni rá, még hozzá telepítetttelepített formában. Ezen kívül az eszköz kezelési módját ismernie kell a BIOS-nak is, mert más módon nem lesz képes az operációs rendszer betöltésére, és elindítására.
cabinet fájl
... A Windows operációs rendszereken korábban a telepítő állományokányok egyetlen fájlban történő tárolásához használt tömörített állományformátum.
CD-ROM Fájlrendszer
... A Windows operációs rendszerek által a CD-lemezek és eszközökzök kezelésére használt eszközmeghajtó program.
CHange MODe
... A Unix operációs rendszereken a fájlhozzáférési jogosultságoktságok megváltoztatására használható parancs.
cron
... A Unix operációs rendszerek időzített feladatok futtatásárasára használható segédprogramja. A cron a háttérben, daemon-ként futva indít más programokat az előre meghatározott időpontokban.A cron neve a görög cronos (idő) szóból származik.
csökkentett mód
... A Windows operációs rendszerek egy speciális indítási módjaa, amelynek során a rendszer csak minimálisan szükséges elemeket tölti be, és minden eszközt a legmagasabb fokú kompatibilitást biztosító módon kezel.A csökkentett mód aktiválására akkor van szükség, ha egy újonnan telepített hardver vagy szoftverkomponens megakadályozza a rendszer indítását, így a rendszert normál üzemmódban betöltve ne..
daemon
... Unix operációs rendszereken azon programok megnevezésee, amelyek a háttérben futva, a felhasználóval történő kommunikáció nélkül végeznek el meghatározott feladatokat.A daemon-ok általában kiszolgáló vagy felügyeleti feladatok látnak el, mint például a levelezés, a nyomtatás, vagy a weboldalak kiszolgálása.A daemon megnevezés görög eredetű, az őrző szellemekre utal.
Dinamikus Adatcsere
... A Windows és OS/2 operációs rendszerek beépített IPC szolgáltatásaa, amely lehetővé teszi, hogy több alkalmazás is közreműködjön egyetlen dokumentum létrehozásán.A DDE segítségével például egy táblázatkezelő alkalmazásban létrehozott táblázat beilleszhető egy szövegszerkesztő dokumentumba, vagy viszont.A dokumentum különböző elemeinek megjelenítését és szerkesztését a megfelelő alkalmazások végz..
DirectX
... A Windows operációs rendszerek beépített programozási csatolófelületeinekolófelületeinek csoportja, amelyek a multimédiás és játék-alkalmazások számára eszközfüggetlen módon teszik lehetővé a hardverek által kínált gyorsítófunkciók és egyéb bővített szolgáltatások használatot.A DirectX legismertebb részei a következők: DirectDraw Direct3D DirectSound DirectPlay
DOS Emulator
... A Linux operációs rendszerek kiegészítő programja, amelyneknek feladata DOS futtatásához szükséges szolgáltatások emulálása.A DOSEMU - nevével ellentétben - nem magát a DOS-t emulálja, hanem pusztán annak betöltését teszi lehetővé a Linux környezetben. Ez nagyfokú rugalmasságot biztosít, ugyanakkor mindenképpen valamelyik DOS-változat birtoklását teszi szükségessé.
dual boot
... Két független operációs rendszer használatára is lehetőséget adódó rendszerindítási konfiguráció.Lásd még multi-boot.
elsődleges IDE, másodlagos IDE
... amelyben a BIOS vagy az operációs rendszer a vezérlőket, és az azokra csatlakoztatottsatlakoztatott meghajtókat keresi, illetve a betűjeleket azoknak kiosztja.
 Letöltések ebben a témakörben
Windows 8
... következő generációs operációs rendszere első mindenki számára elérhetőtő, fogyasztói előzetese, amelynek segítségével végre bárki kipróbálhatja és megnézheti, hogy milyen is lesz megjelenésekor az új rendszer. Microsoft
Windows
... Microsoft következő operációs rendszerének első fejlesztői előzetes. Az aktiválás nélkül használható szoftver telepítése csak gyakorlott felhasználók számára és/vagy csak virtuális gépbe javasolt, de lehetővé teszi a Windows 8 újításainak kipróbálását gyakorlatilag bárki számára MSDN
Windows Vista
... Windows Vista A Microsoft operációs rendszer családja legújabb tagjának előzetesőzetes kiadása. Microsoft
Windows XP Service Pack
... mértékben növeli az operációs rendszer biztonságát. Erőteljes funkciókkalókkal fejleszti az XP beépített tűzfalát, egy popup blokkolóval és plugin-kezelővel bővíti az Internet Explorert. Ezen kívül biztonságosabbá teszi az Outlook Express és a Media Player használatát is. Bővebb információk a javítócsomagról itt olvashatók. Microsoft
Windows XP Service Pack
... mértékben növeli az operációs rendszer biztonságát. Erőteljes funkciókkalókkal fejleszti az XP beépített tűzfalát, egy popup blokkolóval és plugin-kezelővel bővíti az Internet Explorert. Ezen kívül biztonságosabbá teszi az Outlook Express és a Media Player használatát is. Bővebb információk a javítócsomagról itt olvashatók. Figyelem! Az itt letölthető angol nyelvű változat csakis azonos nyelvű XP..
Microsoft Baseline Security Analyzer
... NT4, 2000, XP, 2003 operációs rendszereken, az Internet Information ServerServer, MDAC, Exchange, SQL Server telepítéseken, valamint az Internet Explorer, Media Player és Office alkalmazásokban. Microsoft
Kissme
... ismert Java kódot. Nativ (operációs rendszer-)szálakat használ. Figyelem: Forráskód! Kissme
FAR Manager
... FAR Manager A Windows operációs rendszerek alatt futó, a Norton Commanderrederre hasonlító, szöveges módú fájlmenedzser alkalmazás. Képes a hosszú fájlnevek kezelésére, rengeteg tömörítőprogramot ismer, és az átmeneti meghajtó, valamint a hálózati meghajtók használatát is támogatja. Bővítések segítségével egyéb kiegészítő funkciókra is alkalmas (pl. FTP kliens, bővített szövegszerkesztő, stb.) FAR G..
 Társalgó-témák ebben a témakörben
Operációs rendszerbe épített programok 2015.03.22.
Saját Operációs rendszer feltöltése VPS hostingnál 2015.02.10.
Elkészült a világ legfrankóbb operációs rendszere, a Windows 93 2014.10.31.
Letölthető a világ első tökéletesen hibamentes operációs rendszere 2014.10.18.
Ősszel jön a kínaiak Windows- és Android-gyilkos operációs rendszere 2014.08.26.
Operációs rendszer választás 2014.01.01.
Péntektől lesz letölthető a Valve SteamOS operációs rendszere 2013.12.14.
Operációs Rendszer elavult gépre 2013.06.14.
Operációs Rendszer készítés 2013.06.07.
Windows xp és windows7 operációs rendszer 2013.04.03.
Okostévékben támad fel a webOS operációs rendszer 2013.03.01.
Operációs rendszer letöltése 2013.02.24.
Pi millió dollárt lehet kaszálni a Google operációs rendszerének feltörésével 2013.01.29.
Java operációs rendszer. 2012.12.30.
Titokban fejleszti a Windows utódjának szánt operációs rendszerét a Microsoft 2012.11.10.
Új operációs rendszert ad ki jövőre a Microsoft? 2012.08.21.
Firefox OS néven fog érkezni a Mozilla mobilos operációs rendszere 2012.07.03.
Házakba szerelhető, vadiúj operációs rendszert mutatott be a Microsoft 2012.05.08.
Privát távoli operációs rendszer szerveren 2012.04.01.
Itt vannak az első képek a Mozilla mobilos operációs rendszeréről 2012.02.18.
 Tudástártémák ebben a témakörben
HTPC-re keresek webes alapú operációs rendszer 2015.02.27.
Operációs Rendszer telepítési hiba 2015.02.07.
Operációs rendszer kiválasztása után a gép újraindul 2014.11.26.
Operációs rendszer kiírása lemezre. 2014.10.20.
Operációs rendszer probléma acer e1 570g 2014.09.27.
Win7 beszédfelismerő magyar nyelvű operációs rendszeren 2014.07.03.
Memoria probléma vagy Operációs rendszer? 2014.06.17.
2 operációs rendszer egy gépen 2014.04.03.
Alkalmas-e a számítógépem Mac operációs rendszerhez? 2013.08.26.
Lemezkép készítése az operációs rendszerről és telepítés 2013.05.11.
Operációs rendszer telepítése közben kék halál 2013.05.10.
Billentyüzet vagy alaplap vagy operácios rendszer hiba? 2013.04.25.
Játék akadozás,lassú operációs rendszer töltés 2013.03.10.
2 operációs rendszer egy partíción belül 2013.01.08.
Laptop hdd teszt operációs rendszer nélkül. 2012.12.25.
64 bites operációs rendszer rossz vagy jó? 2012.12.21.
Operációs rendszer átmentése másik hdd-re. 2012.11.29.
Acer aspire one d270 operációs rendszer telepítés 2012.11.19.
Van ingyenes operációs rendszer? 2012.09.18.
Gimp 2.0 Meego operációs rendszerre 2012.06.15.
 Hozzászólások ebben a témakörben
Még 100 év múlva, frissítés nélkül is működő programokat íratna a DARPA 2015.04.10.
... is. (Mondjuk nem az operációs rendszert, hanem a többi programot.) ... amúgy. Milyen program (operációs rendszer) lenne arra képes, hogy másik processzoron, másik hardverkörnyezetben is elfutna. Mert ha a vas 100% kompatibilis visszafelé akkor minderre nincs szükség. Ha meg a hardver tartalmazná a driver-..
Még 100 év múlva, frissítés nélkül is működő programokat íratna a DARPA 2015.04.10.
... szükség a különböző operációs rendszerre megírni azt, az operációs rendszer igazodna a driverhez. És ha megvennél ... magasabb szinten és az ..
Irdatlan felbontású iMac gépet fog kiadni idén az Apple 2015.04.07.
... úgy elhelyeztetni az operációs rendszerrel hogy egymás mellett/alatt legyenlegyen, és töltse ki az egész képernyőt, majd azért ha más is kell, arrébb lehessen azért vinni, de a 2 ablak határvonalánál a 2 ablak egyszerre méreteződjön: a határvonalat toljuk el, ne az egyik ablakot rá a másikra. Ekkor már ugyanolyan könnyen kezelhető lenne mintha ki lenne nyomtatva: ott is elég kézzel arrébbtenni a pap..
Gépadatok megjelenítése Win. 8.1-ben 2015.04.05.
... olvasható. Ha az operációs rendszerben, akkor ECHO, illetve compresseresser tanácsa az adatok részleteinek szükségességétől függően. A tápegység adatait kizárólag az oldallap leszedése után lehet megtekinteni. Ha úgy sem, máris új információhoz jutottál. Pontosabban, hogy mit kell kidobni a gépből. [smile=:-D]
Gépadatok megjelenítése Win. 8.1-ben 2015.04.05.
... Azért alap adatokat az operációs rendszer is ki kellene hogy írjon. [b]DXDIAG[/b][b]DXDIAG[/b] már nem játszik? De valahol a sajátgépnél, vagy a vezérlőpultnál is van valami lehetőség. Mert lehet hogy olyan gép adataira vagyok kíváncsi, ahol nem telepíthetek semmit. Mondjuk nem tudom informatikán mit tanítanak, mert ez lenne az egyik alap dolog amit ismerni kéne.
Nyílt forrású, ingyenes szoftverré teszi a Microsoft a Windows-t? 2015.04.04.
... zavar az a tény, hogy Operációs rendszer nélkül nem lehet gépet forgalombaomba hozni. A felhasználót nem tudom miért érdekelné egy op. rendszer amikor mindig is az volt a cél, hogy észrevehetetlen legyen és annyira se jelentsen gondot mint a gép bekapcsolása. A felhő megint egy ilyen dolog. Senkit nem érdekel, honnét kapja azt amit használni akar, de a "vas" bárányfelhővel történő életrekeltése elég..
Nyílt forrású, ingyenes szoftverré teszi a Microsoft a Windows-t? 2015.04.04.
Tőled ettől többet vártam. Tekintettel, hogy operációs "rendszer" természeténél fogva, lehet beszélni apránkénti elemekről. Ráadásul, pusztán a cikket kielemezve is látható, hogy nem egy "program", hanem programok összeségéről van szó. Ha ezt nem látod be, akkor benézted a dolgot. Ennyi
Nyílt forrású, ingyenes szoftverré teszi a Microsoft a Windows-t? 2015.04.04.
... rendszer (vagy tervezett) operációs rendszer számára. Redmond csak nyerne egy ... ahogy a nyílt forráskódú operációs rendszerek és felhasználói szoftverek szerepeltekszerepeltek (leszerepeltek) állami és céges alkalmazásban, a magáncélú felhasználás ingyenessé tétele és a fejlesztői alkalmazások hozzáférhető..
Nyílt forrású, ingyenes szoftverré teszi a Microsoft a Windows-t? 2015.04.04.
... zavar az a tény, hogy Operációs rendszer nélkül nem lehet gépet forgalombaomba hozni. [/quote] Lehet, csak akkor félkész termékként kell áruba bocsájtani. Kerékpárt hátsó kerék nélkül, rádiókészüléket elektromos csatlakozó nélkül, .. sem lehet vásárolni új termékként. A fejlettebb országok eladhatatlanok a FreeDOS (op.rendszer nélküli) gépek. Elég egyszer szakember segítségét igénybe venni, h..
Nyílt forrású, ingyenes szoftverré teszi a Microsoft a Windows-t? 2015.04.04.
... készüléken jól meghatározható operációs rendszer fut." [url=https://hu.wikipedia ... bárányfelhőből húzza magára az operációs rendszert, hanem azon a randa telefonon ... ronda és jelentéktelen operációs rendszer is b..