PC Fórum
 Cikkek ebben a témakörben
Újdonságok a Longhornban
... kódnevén elhíresült operációs rendszerének legújabb, egyben első hivatalosan ... Microsoft első NT-alapú operációs rendszere, amelynek telepítése nem akorábbi ... kívül természetesen az operációs rendszerre telepítettalkalmazások t..
A Kerberos hitelesítési protokoll
... található meg a Windows operációs rendszer is. Cikkünk célja az olvasók megismertetésemegismertetése a Kerberos alapjaival és működési elvével. Az 1988-ban a MIT-en (Massachusetts Institute ofTechnology) az Athena projekt keretében fejlesztették ki a Kerberos-protokollt,amelyet a nyílt hálózatokon tapasztalt minimális védelmi adottságokmagyaráztak. Az igény egy biztonságosabb erőforrás-hozzáférést nyújtó..
Első képernyőfotók és részletek a Windows Vista-ról
... kódnév alatt ismert új operációs rendszerének első béta változatát. A Windows ... bepillantást nyújtson legújabb operációs rendszere infrastruktúrájába és architektúrájába ... kódnév alatt ismert új operációs rendszerének első béta..
20 éves a Windows - történelmi áttekintést az elmúlt két évtizedről
... legalább hallomásból ismert operációs rendszer pályafutását egy egyszerű segédprogramként ... legalább hallomásból ismert operációs rendszer pályafutását egy egyszerű, kiegészítő ... szükség volt az MS-DOS operációs rendszerre, az ..
 Hírek ebben a témakörben
Új, szuperkicsi operációs rendszert mutat be jövő héten a Google pé 07:30
... konferenciáján egy teljesen új operációs rendszert mutathat be. Az állítólag "Brillorillo" néven érkező szoftver a keresőóriás ún. IoT rendszerét fogja képezni, amit kifejezetten rendkívül korlátos kapacitású eszközökön: viselhető elektronikai kütyükön, valamint háztartási szenzorokban történő működésre terveztek. Legalábbis ezt állítja a The Information, amelynek értesülései szerint a Brillo akár a m..
Elképesztően kicsi, 10 KB-os operációs rendszert ad ki a Huawei cs 07:30
... közepén egy olyan új operációs rendszer kiadását jelentette be, ami hihetetlenül ... sántít, hiszen a Huawei operációs rendszerének képességei bőven elmaradnakak a legbutább Windows mögött is. A cég ugyanis a LiteOS-t az ún. Internet of Things (IoT) eszközökbe: azaz, apró viselhető kütyükbe, a háztartásban használt be..
Meglepő játékkal együtt fog települni a Windows 10 2015.05.15.
... következő generációs operációs rendszerét, egy legtöbbjük számára furcsacsa meglepetéssel szembesülnek majd. A Windows 10 installere ugyanis az alaprendszer mellett egy igen elterjedt - bár egyesek által kifejezetten gyűlölt - játékot, a Candy Crush Saga-t is fel fogja rakni maga mellé a gépekre. A játékban a felhasználóknak egy különböző édességeket ábrázoló mátrixban kell legalább három azonosat tal..
Kiderült, hogy milyen hardverrel érkezhet az iPhone 6s 2015.05.13.
... készülék ezen kívül új operációs rendszert is kap majd az iOS 9 személyébenében, ami legnagyobb újításának egy immár talán az Apple saját keresőjén alapuló, a korábbiaknál okosabb Siri ígérkezik. Az információkat persze érdemes fenntartással kezelni, nem csak azért, mert ellenőrzésükre nincs mód, de azért is, mert az Apple még mindig változtathat a készülék egyes specifikációin, ahogy azt konkrétan az..
Linux és BSD gépekből épülő botnetet találtak 2015.05.09.
... időnként az alternatív operációs rendszerek is veszélyben lehetnek, ezértrt ezeken is fontos a megfelelő konfigurálás, a tűzfal események nyomon követése, és a rendszeres biztonsági ellenőrzések elvégzése. Az incidens emellett arra is ráirányította a figyelmet, hogy, a szerver kiszolgálók biztonságát sem szabad elhanyagolni, illetve fontos a megbízható biztonsági megoldások, mint például az ESET Server S..
Microsoft: "A Windows 10 lesz az utolsó Windows" 2015.05.08.
... kvázi lezárul közismert operációs rendszer-családjának eddigi története. ... köszöni, és kivonul az operációs rendszerek piacáról, ez után pedig mindenkidenki kénytelen lesz áttérni Linux-ra. Ehelyett a kijelentéssel arra célzott, hogy a Windows 10 lesz az utolsó olyan Windows, ami - számos elődjéhez hasonlóan - jól ..
Így fog kinézni a Firefox OS a TV-ken futó változata 2015.05.05.
... alapjain felépített operációs rendszere, a Firefox OS finoman szólva nem nevezhető átütő sikernek a mobilos szegmensben, a cég a jelek szerint egyelőre nem adja fel a szoftver koncepcióját, és újabb alkalmazási területeken próbálkozik meg bevetésével. Ezek közül a következő a nappali lehet, ahol egyes okostévék képernyőjén bukkanhat fel a rókás rendszer. A cég a napokban hivatalos blogjában közölte le..
Meglepő: Ismét egyre többen használnak Windows 7-et 2015.05.04.
... növekszik a 2009-ben kiadott operációs rendszer népszerűsége. Bár növekedésénekek üteme nem éri el a Windows 8.1-ét, így is meglepőnek tűnhet, hogy felhasználók tízmilliói váltanak egy olyan rendszerre, amit már tavaly óta nem lehet kapni, és aminek ráadásul általános támogatását is beszüntette a Microsoft az idei év elején. [img(net-applications-os-market-share-201504.jpg;A Windows 7 meglepő, a Win..
Példa nélküli dolog fog történni a Windows 10-zel elkészülte után 2015.05.01.
... újítást vezet majd be az operációs rendszer-család történetébe. A héten azonban ... elkezdődhet az a korszak az operációs rendszer-család történetében, amiben fejlesztéseejlesztése már a széles nyilvánosság előtt történik majd, ráadásul a felhasználói visszajelzések folyamatos figyelembe vétele mellett. A dolog, bá..
Új alkalmazásokkal érkezik a legfrissebb Windows 10 előzetes 2015.04.23.
... következő generációs operációs rendszere technikai előzeteséhez. Az új ... váltak elérhetővé az új operációs rendszer asztali kiadásában. [img(windows-10-build-10061g(windows-10-build-10061.jpg;A két legfontosabb újítás az új levelező- és naptáralkalmazás;;;1)] Mindkét program számos szolgáltatással együtt ..
 Szótár-címszavak ebben a témakörben
"Végezz és Maradj Rezidens"
... DOS operációs rendszer alatt az indítás után a vezérléstlést visszaadó, de a háttérben továbbra is futó programok megnevezése.A TSR programok leggyakrabban valamilyen eszközmeghajtót valósítanak meg, vagy olyan funkciókat kínálnak, amelyek periódikusan vagy egy-egy speciális billentyűkombináció hatására hajtódnak végre (pl. képernyőmentés, bárhol előhívható súgó, stb.).
32-bites Windows API
... A 32-bites Windows operációs rendszerek beépített szoftveres csatolófelületeineklófelületeinek (API) összessége.
Active Desktop
... kezdődően minden Windows operációs rendszer részét képezi.
Advanced Interactive eXecutive
... IBM saját Unix-alapú operációs rendszere, amelyet elsősorban nagygépeses környezetben alkalmaznak, de létezik PC-n futó változata is.
Aktív Szerveroldalak
... lehetővé teszi a Windows operációs rendszerek beépített komponenseinek használatátasználatát is.Lásd még CGI, PHP.
Alapvető Be-/Kimeneti Rendszer
... programok (mint például az operációs rendszerek) számára.A BIOS régebbi alaplapokonaplapokon csak-írható ROM memóriában helyezkedett el, az újabb típusokon azonban Flash ROM-ban található, ami lehetővé teszi utólagos módosítását, javítását az Internetről letölthető frissítések segítségével.
Apache
... Windows, Linux és OS/2 operációs rendszerek alatt is futtathatóak.Lásd mégmég IIS.
asztal
... átrendezhetőek.A modern operációs rendszerek asztalai egyedire szabhatók megjelenésükben és elrendezésükben egyaránt.
bootolható
... bootolható legyen, valamilyen operációs rendszert kell másolni rá, még hozzá telepítetttelepített formában. Ezen kívül az eszköz kezelési módját ismernie kell a BIOS-nak is, mert más módon nem lesz képes az operációs rendszer betöltésére, és elindítására.
cabinet fájl
... A Windows operációs rendszereken korábban a telepítő állományokányok egyetlen fájlban történő tárolásához használt tömörített állományformátum.
CD-ROM Fájlrendszer
... A Windows operációs rendszerek által a CD-lemezek és eszközökzök kezelésére használt eszközmeghajtó program.
CHange MODe
... A Unix operációs rendszereken a fájlhozzáférési jogosultságoktságok megváltoztatására használható parancs.
cron
... A Unix operációs rendszerek időzített feladatok futtatásárasára használható segédprogramja. A cron a háttérben, daemon-ként futva indít más programokat az előre meghatározott időpontokban.A cron neve a görög cronos (idő) szóból származik.
csökkentett mód
... A Windows operációs rendszerek egy speciális indítási módjaa, amelynek során a rendszer csak minimálisan szükséges elemeket tölti be, és minden eszközt a legmagasabb fokú kompatibilitást biztosító módon kezel.A csökkentett mód aktiválására akkor van szükség, ha egy újonnan telepített hardver vagy szoftverkomponens megakadályozza a rendszer indítását, így a rendszert normál üzemmódban betöltve nem leh..
daemon
... Unix operációs rendszereken azon programok megnevezésee, amelyek a háttérben futva, a felhasználóval történő kommunikáció nélkül végeznek el meghatározott feladatokat.A daemon-ok általában kiszolgáló vagy felügyeleti feladatok látnak el, mint például a levelezés, a nyomtatás, vagy a weboldalak kiszolgálása.A daemon megnevezés görög eredetű, az őrző szellemekre utal.
Dinamikus Adatcsere
... A Windows és OS/2 operációs rendszerek beépített IPC szolgáltatásaa, amely lehetővé teszi, hogy több alkalmazás is közreműködjön egyetlen dokumentum létrehozásán.A DDE segítségével például egy táblázatkezelő alkalmazásban létrehozott táblázat beilleszhető egy szövegszerkesztő dokumentumba, vagy viszont.A dokumentum különböző elemeinek megjelenítését és szerkesztését a megfelelő alkalmazások végzik, í..
DirectX
... A Windows operációs rendszerek beépített programozási csatolófelületeinekolófelületeinek csoportja, amelyek a multimédiás és játék-alkalmazások számára eszközfüggetlen módon teszik lehetővé a hardverek által kínált gyorsítófunkciók és egyéb bővített szolgáltatások használatot.A DirectX legismertebb részei a következők: DirectDraw Direct3D DirectSound DirectPlay
DOS Emulator
... A Linux operációs rendszerek kiegészítő programja, amelyneknek feladata DOS futtatásához szükséges szolgáltatások emulálása.A DOSEMU - nevével ellentétben - nem magát a DOS-t emulálja, hanem pusztán annak betöltését teszi lehetővé a Linux környezetben. Ez nagyfokú rugalmasságot biztosít, ugyanakkor mindenképpen valamelyik DOS-változat birtoklását teszi szükségessé.
dual boot
... Két független operációs rendszer használatára is lehetőséget adódó rendszerindítási konfiguráció.Lásd még multi-boot.
elsődleges IDE, másodlagos IDE
... amelyben a BIOS vagy az operációs rendszer a vezérlőket, és az azokra csatlakoztatottsatlakoztatott meghajtókat keresi, illetve a betűjeleket azoknak kiosztja.
 Letöltések ebben a témakörben
Windows 8
... következő generációs operációs rendszere első mindenki számára elérhetőtő, fogyasztói előzetese, amelynek segítségével végre bárki kipróbálhatja és megnézheti, hogy milyen is lesz megjelenésekor az új rendszer. Microsoft
Windows
... Microsoft következő operációs rendszerének első fejlesztői előzetes. Az aktiválás nélkül használható szoftver telepítése csak gyakorlott felhasználók számára és/vagy csak virtuális gépbe javasolt, de lehetővé teszi a Windows 8 újításainak kipróbálását gyakorlatilag bárki számára MSDN
Windows Vista
... Windows Vista A Microsoft operációs rendszer családja legújabb tagjának előzetesőzetes kiadása. Microsoft
Windows XP Service Pack
... mértékben növeli az operációs rendszer biztonságát. Erőteljes funkciókkalókkal fejleszti az XP beépített tűzfalát, egy popup blokkolóval és plugin-kezelővel bővíti az Internet Explorert. Ezen kívül biztonságosabbá teszi az Outlook Express és a Media Player használatát is. Bővebb információk a javítócsomagról itt olvashatók. Microsoft
Windows XP Service Pack
... mértékben növeli az operációs rendszer biztonságát. Erőteljes funkciókkalókkal fejleszti az XP beépített tűzfalát, egy popup blokkolóval és plugin-kezelővel bővíti az Internet Explorert. Ezen kívül biztonságosabbá teszi az Outlook Express és a Media Player használatát is. Bővebb információk a javítócsomagról itt olvashatók. Figyelem! Az itt letölthető angol nyelvű változat csakis azonos nyelvű XP-kre ..
Microsoft Baseline Security Analyzer
... NT4, 2000, XP, 2003 operációs rendszereken, az Internet Information ServerServer, MDAC, Exchange, SQL Server telepítéseken, valamint az Internet Explorer, Media Player és Office alkalmazásokban. Microsoft
Kissme
... ismert Java kódot. Nativ (operációs rendszer-)szálakat használ. Figyelem: Forráskód! Kissme
FAR Manager
... FAR Manager A Windows operációs rendszerek alatt futó, a Norton Commanderrederre hasonlító, szöveges módú fájlmenedzser alkalmazás. Képes a hosszú fájlnevek kezelésére, rengeteg tömörítőprogramot ismer, és az átmeneti meghajtó, valamint a hálózati meghajtók használatát is támogatja. Bővítések segítségével egyéb kiegészítő funkciókra is alkalmas (pl. FTP kliens, bővített szövegszerkesztő, stb.) FAR Group
 Társalgó-témák ebben a témakörben
Operációs rendszerbe épített programok 2015.03.22.
Saját Operációs rendszer feltöltése VPS hostingnál 2015.02.10.
Elkészült a világ legfrankóbb operációs rendszere, a Windows 93 2014.10.31.
Letölthető a világ első tökéletesen hibamentes operációs rendszere 2014.10.18.
Ősszel jön a kínaiak Windows- és Android-gyilkos operációs rendszere 2014.08.26.
Operációs rendszer választás 2014.01.01.
Péntektől lesz letölthető a Valve SteamOS operációs rendszere 2013.12.14.
Operációs Rendszer elavult gépre 2013.06.14.
Operációs Rendszer készítés 2013.06.07.
Windows xp és windows7 operációs rendszer 2013.04.03.
Okostévékben támad fel a webOS operációs rendszer 2013.03.01.
Operációs rendszer letöltése 2013.02.24.
Pi millió dollárt lehet kaszálni a Google operációs rendszerének feltörésével 2013.01.29.
Java operációs rendszer. 2012.12.30.
Titokban fejleszti a Windows utódjának szánt operációs rendszerét a Microsoft 2012.11.10.
Új operációs rendszert ad ki jövőre a Microsoft? 2012.08.21.
Firefox OS néven fog érkezni a Mozilla mobilos operációs rendszere 2012.07.03.
Házakba szerelhető, vadiúj operációs rendszert mutatott be a Microsoft 2012.05.08.
Privát távoli operációs rendszer szerveren 2012.04.01.
Itt vannak az első képek a Mozilla mobilos operációs rendszeréről 2012.02.18.
 Tudástártémák ebben a témakörben
HTPC-re keresek webes alapú operációs rendszer 2015.02.27.
Operációs Rendszer telepítési hiba 2015.02.07.
Operációs rendszer kiválasztása után a gép újraindul 2014.11.26.
Operációs rendszer kiírása lemezre. 2014.10.20.
Operációs rendszer probléma acer e1 570g 2014.09.27.
Win7 beszédfelismerő magyar nyelvű operációs rendszeren 2014.07.03.
Memoria probléma vagy Operációs rendszer? 2014.06.17.
2 operációs rendszer egy gépen 2014.04.03.
Alkalmas-e a számítógépem Mac operációs rendszerhez? 2013.08.26.
Lemezkép készítése az operációs rendszerről és telepítés 2013.05.11.
Operációs rendszer telepítése közben kék halál 2013.05.10.
Billentyüzet vagy alaplap vagy operácios rendszer hiba? 2013.04.25.
Játék akadozás,lassú operációs rendszer töltés 2013.03.10.
2 operációs rendszer egy partíción belül 2013.01.08.
Laptop hdd teszt operációs rendszer nélkül. 2012.12.25.
64 bites operációs rendszer rossz vagy jó? 2012.12.21.
Operációs rendszer átmentése másik hdd-re. 2012.11.29.
Acer aspire one d270 operációs rendszer telepítés 2012.11.19.
Van ingyenes operációs rendszer? 2012.09.18.
Gimp 2.0 Meego operációs rendszerre 2012.06.15.
 Hozzászólások ebben a témakörben
Fontos lenne a vizsgámhoz 2015.05.06.
... Melyik kifejezés utal az operációs rendszer azon tulajdonságára hogy használatanálata során két vagy több felhasználó egyidejűleg képes programok futtatására és perifáriák használatára ? a Multi user b Multi tasking c Multi processing d Multi threadig Melyik memóriatípus használják elsősorban cache memóriák esetében ? Dram Eprom Sram Rom Melyik az a készülék amelyik 2. rétegbeli adat..
Fontos lenne a vizsgámhoz 2015.05.06.
... GB" alatt jelez az operációs rendszer) mellett van némi overhead, amimi az adatokról és az adatok tárolásának módjáról tartalmaz információkat. Ezek a metaadatok nagy helyet is elfoglalhatnak a merevlemezen, akár 10% körülit is (a tárolt adatok és a használt fájlrendszer függvényében). Az NTFS metadata helyigénye a [url=https://support.microsoft.com/hu-hu/kb/100108]Microsoft[/url] szerint: [quote]Ez..
Fontos lenne a vizsgámhoz 2015.05.06.
... ez azt jelenti, hogy operációs rendszerrel vásárolt gépről beszélünk. Tehát a veszteség listája a következő tényezők eredménye. 1. Az 1000 illetve 1024 váltószám eltérés. 2. A fájlrendszer építés vesztesége. (A partíciók végén maradó felhasználhatatlanul kicsi szabad terület.) (3. A fájlrendszer adminisztrációjára felhasznált terület.) 4. A merevlemezen lévő más, a rendszer vagy a gép üzemelését ..
Fontos lenne a vizsgámhoz 2015.05.06.
... kérdés. A használt operációs rendszer a telepítés során létrehozhat ... került telepítésre az operációs rendszer. A további veszteséget egy előtelepítés is befolyásolhatja. Ez az EISA konfigurációtól függ. Attól, hogy milyen, az előtelepítés során létrehozott partíciók kerülnek kialakításra. Ilyenkor egy vagy tö..
Fontos lenne a vizsgámhoz 2015.05.06.
... rendszerfájlokról beszélünk. Ha az operációs rendszer rendszerfájljairól van szó, akkor ... veszteséget okozni. Az operációs rendszer telepítőfájljai, az integrált driverek és a hozzáadott, előtelepített programok nem fogják elérni ezt a méretet. Alkalmaz néhány gyártó egyéb Tools és szervizpartíciókat is a helyreállí..
Fontos lenne a vizsgámhoz 2015.05.06.
... particionáláskor egy sokezer fájlos operációs rendszer esetében okozhat ekkora differenciátrenciát, úgy tudom.
Még az iPhone-nál is jobban lehúzza a vásárlókat a Watch-csal az Apple 2015.05.02.
... nem kerül pénzbe az operációs rendszer, a driverek elkészítése, javítgatásatgatása, frissítése, fejlesztése: csak úgy terem, mint a parlagfű felénk. Mindig tanulok valamit itt a PC Fórumon.
Microsoft Edge lesz a Spartan böngésző végleges neve 2015.04.30.
... eladásokban. Az asztali operációs rendszerek még több, mint háromnegyede Windows a világban. Kétlem, hogy a "futottak még" kategória felé csúszna... Amint lejár a Windows 7 terméktámogatása, mire fognak áttérni az emberek szerinted? A piac a tablet és az all-in-one készülékek felé kezd el mozdulni, de amire azok fel tudják váltani az asztali gépeket, már a Microsoft is fel lesz készülve. (Itt egy más..
Még 100 év múlva, frissítés nélkül is működő programokat íratna a DARPA 2015.04.10.
... is. (Mondjuk nem az operációs rendszert, hanem a többi programot.) ... amúgy. Milyen program (operációs rendszer) lenne arra képes, hogy másik processzoron, másik hardverkörnyezetben is elfutna. Mert ha a vas 100% kompatibilis visszafelé akkor minderre nincs szükség. Ha meg a hardver tartalmazná a driver-t akkor ar..
Még 100 év múlva, frissítés nélkül is működő programokat íratna a DARPA 2015.04.10.
... szükség a különböző operációs rendszerre megírni azt, az operációs rendszer igazodna a driverhez. És ha megvennél ... magasabb szinten és az oper..