PC Fórum
 Cikkek ebben a témakörben
Újdonságok a Longhornban
... kódnevén elhíresült operációs rendszerének legújabb, egyben első hivatalosan ... Microsoft első NT-alapú operációs rendszere, amelynek telepítése nem a korábbi ... kívül természetesen az operációs rendszerre telepített alkalmazások..
A Kerberos hitelesítési protokoll
... található meg a Windows operációs rendszer is. Cikkünk célja az olvasók megismertetésemegismertetése a Kerberos alapjaival és működési elvével. Az 1988-ban a MIT-en (Massachusetts Institute of Technology) az Athena projekt keretében fejlesztették ki a Kerberos-protokollt, amelyet a nyílt hálózatokon tapasztalt minimális védelmi adottságok magyaráztak. Az igény egy biztonságosabb erőforrás-hozzáférést nyú..
Első képernyőfotók és részletek a Windows Vista-ról
... kódnév alatt ismert új operációs rendszerének első béta változatát. A Windows ... bepillantást nyújtson legújabb operációs rendszere infrastruktúrájába és architektúrájába ... kódnév alatt ismert új operációs rendszerének első béta..
20 éves a Windows - történelmi áttekintést az elmúlt két évtizedről
... legalább hallomásból ismert operációs rendszer pályafutását egy egyszerű segédprogramként ... legalább hallomásból ismert operációs rendszer pályafutását egy egyszerű, kiegészítő ... szükség volt az MS-DOS operációs rendszerre, az ..
 Hírek ebben a témakörben
Végre lenyomta a Windows 8.1 a Windows XP-t te 09:00
... Windows 8 mellé azon operációs rendszerek csoportjába, amik sosem tudtak ... toronymagasan a legnépszerűbb operációs rendszer a világon. A 2009-ben kiadott szoftvert ugyanis jelenleg a webezők közel 61%-a futtatja - ami ráadásul néhány százalékkal magasabb eredmény is, mint amit a megelőző hónapban produkált a rendsze..
20 évvel a rendszer halála után új játék jelenik meg MS-DOS-ra sz 08:00
... két évtizede halott operációs rendszerre, az MS-DOS-ra fog elkészülni ... portja lesz az ősrégi operációs rendszerre, amihez értelemszerűen grafikája ... szoftver a mai gépeken és operációs rendszereken közvetlenül nem is lesz futt..
Meglepő: Egy napon belül újabb Windows 10 előzetes érkezett sz 07:00
... verziót adott ki új operációs rendszeréből. Bár a frissen elérhetővé tett előzetes build-száma csak eggyel nagyobb a hétfőinél, mégis több nyilvánvaló fejlesztést és hibajavítást is tartalmaz. Így például már a bejelentkezéshez használható képernyő is jelentősen eltér az egy nappal korábban letölthetővé tett előzetesnél. Ennek központjában ugyanis immár - szó szerint és átvitt értelemben is - a felhas..
Kinyírja a Windows Phone-t és Androidra áll át a Microsoft? ke 16:00
... feladhatja saját mobilos operációs rendszere további fejlesztését, és helyetteyette készülékein az Android használatára térhet át - állítja egy frissen felröppent pletyka. Utóbbi szerint a redmondi konszern vezetője, Satya Nadella a napokban hozza meg a döntést a korábban Windows Phone néven ismert, legújabb verziójában Windows 10 Mobile néven kiadásra kerülő rendszer jövőjét illetően. Bár a hír első ..
Már tölthető le a legfrissebb Windows 10 - elmondjuk mi új benne ke 07:00
... kiadásban is megjelenő új operációs rendszeréből. Az ezúttal 10158-as build-számotd-számot viselő Windows 10 Insider Preview rengeteg hiba javítását tartalmazza, de ezen túl néhány apróbb fejlesztést is hoz. Így például végre Edge néven jelentkezik be a Microsoft a korábbi előzetesekben még Spartan néven megjelenő böngészője, aminek ikonját is lecseréli az új rendszer a korábbi, földgolyót mintázóról ..
Jön Linux-ra és Mac OS X-re is a DirectX 11 hé 07:30
... a Windows-tól eltérő operációs rendszert futtató felhasználók számára is, ha másból nem is, játékokból folyamatos hiány van Linux és Mac OS platformokon is. Ennek elsődleges oka az, hogy a játékok írása során felhasznált egyik alaptechnológia, a DirectX csatolófelület friss kiadásai kizárólag a Microsoft saját rendszerén érhetők el - aminek hiányában előbbiek átírása nem oldható meg gazdaságosan ezekre a..
"Nélkülözhetetlen" funkcióval bővült a Windows 10 mobilos változata 2015.06.26.
... kipróbálhatóvá mobilos operációs rendszere következő kiadásából, ami egyy "nélkülözhetetlen" újítást hoz a platformra. A friss Windows 10 Mobile ugyanis az Action Center-t egy zseblámpa funkcióval bővíti, ami értelemszerűen az őt futtató készülékek vakuját használja a klasszikus elemlámpához hasonló élmény, illetve segédlet biztosítására. Ezen kívül az új verzióban frissült a Cortana, a Photos és a On..
Leleplezte a Windows 10 asztalának háttérképét a Microsoft 2015.06.26.
... központi motívumát maga az operációs rendszer logója képezi. Másrészt azért is, mert az eddigi Windows háttérképekkel szemben nem világos, hanem kifejezetten sötét alaptónussal rendelkezik, és teljesen hiányoznak belőle a korábban minden alapértelmezett asztalon megtalálható sárga és zöld színek is. Bár az új háttérképre egyelőre igen vegyes reakciók érkeztek, akiknek nem tetszik, nyilván nem ..
Már tölthető az Office ingyenes, Android mobilokra készült kiadása 2015.06.25.
... irodai csomagja a Google operációs rendszerével működő okostelefonokra szántánt változatát. A Word, az Excel és a PowerPoint hármasából álló "Office for Android Phones" csomag az asztali gépekről már jól ismert funkciókat teszi elérhetővé az androidos mobilokon - méghozzá teljesen ingyenesen. Ez magában foglalja nem csak a dokumentumok megtekintésére, de a szerkesztésére alkalmas funkciókat is, amik s..
Ingyenes Windows klónra váltanának át az oroszok 2015.06.24.
... termékek, köztük az operációs rendszerek piacán is. Bár az ország korábbanrábban már több kísérletet is tett erre elsősorban Linux-alapú disztribúciók segítségével, ezen próbálkozásai gyakorlatilag rendre kudarcba fulladtak. [img(dimitry-medvedev-reactos-shared-under-cc-by-kremlin.jpg;Medvegyev orosz miniszterelnök éppen a ReactOS képességei felől győződik meg;;;1)] A ReactOS képbe kerülése ugy..
 Szótár-címszavak ebben a témakörben
"Végezz és Maradj Rezidens"
... DOS operációs rendszer alatt az indítás után a vezérléstlést visszaadó, de a háttérben továbbra is futó programok megnevezése.A TSR programok leggyakrabban valamilyen eszközmeghajtót valósítanak meg, vagy olyan funkciókat kínálnak, amelyek periódikusan vagy egy-egy speciális billentyűkombináció hatására hajtódnak végre (pl. képernyőmentés, bárhol előhívható súgó, stb.).
32-bites Windows API
... A 32-bites Windows operációs rendszerek beépített szoftveres csatolófelületeineklófelületeinek (API) összessége.
Active Desktop
... kezdődően minden Windows operációs rendszer részét képezi.
Advanced Interactive eXecutive
... IBM saját Unix-alapú operációs rendszere, amelyet elsősorban nagygépeses környezetben alkalmaznak, de létezik PC-n futó változata is.
Aktív Szerveroldalak
... lehetővé teszi a Windows operációs rendszerek beépített komponenseinek használatátasználatát is.Lásd még CGI, PHP.
Alapvető Be-/Kimeneti Rendszer
... programok (mint például az operációs rendszerek) számára.A BIOS régebbi alaplapokonaplapokon csak-írható ROM memóriában helyezkedett el, az újabb típusokon azonban Flash ROM-ban található, ami lehetővé teszi utólagos módosítását, javítását az Internetről letölthető frissítések segítségével.
Apache
... Windows, Linux és OS/2 operációs rendszerek alatt is futtathatóak.Lásd mégmég IIS.
asztal
... átrendezhetőek.A modern operációs rendszerek asztalai egyedire szabhatók megjelenésükben és elrendezésükben egyaránt.
bootolható
... bootolható legyen, valamilyen operációs rendszert kell másolni rá, még hozzá telepítetttelepített formában. Ezen kívül az eszköz kezelési módját ismernie kell a BIOS-nak is, mert más módon nem lesz képes az operációs rendszer betöltésére, és elindítására.
cabinet fájl
... A Windows operációs rendszereken korábban a telepítő állományokányok egyetlen fájlban történő tárolásához használt tömörített állományformátum.
CD-ROM Fájlrendszer
... A Windows operációs rendszerek által a CD-lemezek és eszközökzök kezelésére használt eszközmeghajtó program.
CHange MODe
... A Unix operációs rendszereken a fájlhozzáférési jogosultságoktságok megváltoztatására használható parancs.
cron
... A Unix operációs rendszerek időzített feladatok futtatásárasára használható segédprogramja. A cron a háttérben, daemon-ként futva indít más programokat az előre meghatározott időpontokban.A cron neve a görög cronos (idő) szóból származik.
csökkentett mód
... A Windows operációs rendszerek egy speciális indítási módjaa, amelynek során a rendszer csak minimálisan szükséges elemeket tölti be, és minden eszközt a legmagasabb fokú kompatibilitást biztosító módon kezel.A csökkentett mód aktiválására akkor van szükség, ha egy újonnan telepített hardver vagy szoftverkomponens megakadályozza a rendszer indítását, így a rendszert normál üzemmódban betöltve nem leh..
daemon
... Unix operációs rendszereken azon programok megnevezésee, amelyek a háttérben futva, a felhasználóval történő kommunikáció nélkül végeznek el meghatározott feladatokat.A daemon-ok általában kiszolgáló vagy felügyeleti feladatok látnak el, mint például a levelezés, a nyomtatás, vagy a weboldalak kiszolgálása.A daemon megnevezés görög eredetű, az őrző szellemekre utal.
Dinamikus Adatcsere
... A Windows és OS/2 operációs rendszerek beépített IPC szolgáltatásaa, amely lehetővé teszi, hogy több alkalmazás is közreműködjön egyetlen dokumentum létrehozásán.A DDE segítségével például egy táblázatkezelő alkalmazásban létrehozott táblázat beilleszhető egy szövegszerkesztő dokumentumba, vagy viszont.A dokumentum különböző elemeinek megjelenítését és szerkesztését a megfelelő alkalmazások végzik, í..
DirectX
... A Windows operációs rendszerek beépített programozási csatolófelületeinekolófelületeinek csoportja, amelyek a multimédiás és játék-alkalmazások számára eszközfüggetlen módon teszik lehetővé a hardverek által kínált gyorsítófunkciók és egyéb bővített szolgáltatások használatot.A DirectX legismertebb részei a következők: DirectDraw Direct3D DirectSound DirectPlay
DOS Emulator
... A Linux operációs rendszerek kiegészítő programja, amelyneknek feladata DOS futtatásához szükséges szolgáltatások emulálása.A DOSEMU - nevével ellentétben - nem magát a DOS-t emulálja, hanem pusztán annak betöltését teszi lehetővé a Linux környezetben. Ez nagyfokú rugalmasságot biztosít, ugyanakkor mindenképpen valamelyik DOS-változat birtoklását teszi szükségessé.
dual boot
... Két független operációs rendszer használatára is lehetőséget adódó rendszerindítási konfiguráció.Lásd még multi-boot.
elsődleges IDE, másodlagos IDE
... amelyben a BIOS vagy az operációs rendszer a vezérlőket, és az azokra csatlakoztatottsatlakoztatott meghajtókat keresi, illetve a betűjeleket azoknak kiosztja.
 Letöltések ebben a témakörben
Windows 8
... következő generációs operációs rendszere első mindenki számára elérhetőtő, fogyasztói előzetese, amelynek segítségével végre bárki kipróbálhatja és megnézheti, hogy milyen is lesz megjelenésekor az új rendszer. Microsoft
Windows
... Microsoft következő operációs rendszerének első fejlesztői előzetes. Az aktiválás nélkül használható szoftver telepítése csak gyakorlott felhasználók számára és/vagy csak virtuális gépbe javasolt, de lehetővé teszi a Windows 8 újításainak kipróbálását gyakorlatilag bárki számára MSDN
Windows Vista
... Windows Vista A Microsoft operációs rendszer családja legújabb tagjának előzetesőzetes kiadása. Microsoft
Windows XP Service Pack
... mértékben növeli az operációs rendszer biztonságát. Erőteljes funkciókkalókkal fejleszti az XP beépített tűzfalát, egy popup blokkolóval és plugin-kezelővel bővíti az Internet Explorert. Ezen kívül biztonságosabbá teszi az Outlook Express és a Media Player használatát is. Bővebb információk a javítócsomagról itt olvashatók. Microsoft
Windows XP Service Pack
... mértékben növeli az operációs rendszer biztonságát. Erőteljes funkciókkalókkal fejleszti az XP beépített tűzfalát, egy popup blokkolóval és plugin-kezelővel bővíti az Internet Explorert. Ezen kívül biztonságosabbá teszi az Outlook Express és a Media Player használatát is. Bővebb információk a javítócsomagról itt olvashatók. Figyelem! Az itt letölthető angol nyelvű változat csakis azonos nyelvű XP-kre ..
Microsoft Baseline Security Analyzer
... NT4, 2000, XP, 2003 operációs rendszereken, az Internet Information ServerServer, MDAC, Exchange, SQL Server telepítéseken, valamint az Internet Explorer, Media Player és Office alkalmazásokban. Microsoft
Kissme
... ismert Java kódot. Nativ (operációs rendszer-)szálakat használ. Figyelem: Forráskód! Kissme
FAR Manager
... FAR Manager A Windows operációs rendszerek alatt futó, a Norton Commanderrederre hasonlító, szöveges módú fájlmenedzser alkalmazás. Képes a hosszú fájlnevek kezelésére, rengeteg tömörítőprogramot ismer, és az átmeneti meghajtó, valamint a hálózati meghajtók használatát is támogatja. Bővítések segítségével egyéb kiegészítő funkciókra is alkalmas (pl. FTP kliens, bővített szövegszerkesztő, stb.) FAR Group
 Társalgó-témák ebben a témakörben
Linux vps operációs rendszer 2015.06.07.
Operációs rendszerbe épített programok 2015.03.22.
Saját Operációs rendszer feltöltése VPS hostingnál 2015.02.10.
Elkészült a világ legfrankóbb operációs rendszere, a Windows 93 2014.10.31.
Letölthető a világ első tökéletesen hibamentes operációs rendszere 2014.10.18.
Ősszel jön a kínaiak Windows- és Android-gyilkos operációs rendszere 2014.08.26.
Operációs rendszer választás 2014.01.01.
Péntektől lesz letölthető a Valve SteamOS operációs rendszere 2013.12.14.
Operációs Rendszer elavult gépre 2013.06.14.
Operációs Rendszer készítés 2013.06.07.
Windows xp és windows7 operációs rendszer 2013.04.03.
Okostévékben támad fel a webOS operációs rendszer 2013.03.01.
Operációs rendszer letöltése 2013.02.24.
Pi millió dollárt lehet kaszálni a Google operációs rendszerének feltörésével 2013.01.29.
Java operációs rendszer. 2012.12.30.
Titokban fejleszti a Windows utódjának szánt operációs rendszerét a Microsoft 2012.11.10.
Új operációs rendszert ad ki jövőre a Microsoft? 2012.08.21.
Firefox OS néven fog érkezni a Mozilla mobilos operációs rendszere 2012.07.03.
Házakba szerelhető, vadiúj operációs rendszert mutatott be a Microsoft 2012.05.08.
Privát távoli operációs rendszer szerveren 2012.04.01.
 Tudástártémák ebben a témakörben
Dell Latitude E5510 Windows XP operációs rendszer sz 08:20
HTPC-re keresek webes alapú operációs rendszer 2015.02.27.
Operációs Rendszer telepítési hiba 2015.02.07.
Operációs rendszer kiválasztása után a gép újraindul 2014.11.26.
Operációs rendszer kiírása lemezre. 2014.10.20.
Operációs rendszer probléma acer e1 570g 2014.09.27.
Win7 beszédfelismerő magyar nyelvű operációs rendszeren 2014.07.03.
Memoria probléma vagy Operációs rendszer? 2014.06.17.
2 operációs rendszer egy gépen 2014.04.03.
Alkalmas-e a számítógépem Mac operációs rendszerhez? 2013.08.26.
Lemezkép készítése az operációs rendszerről és telepítés 2013.05.11.
Operációs rendszer telepítése közben kék halál 2013.05.10.
Billentyüzet vagy alaplap vagy operácios rendszer hiba? 2013.04.25.
Játék akadozás,lassú operációs rendszer töltés 2013.03.10.
2 operációs rendszer egy partíción belül 2013.01.08.
Laptop hdd teszt operációs rendszer nélkül. 2012.12.25.
64 bites operációs rendszer rossz vagy jó? 2012.12.21.
Operációs rendszer átmentése másik hdd-re. 2012.11.29.
Acer aspire one d270 operációs rendszer telepítés 2012.11.19.
Van ingyenes operációs rendszer? 2012.09.18.
 Hozzászólások ebben a témakörben
Leleplezte a Windows 10 asztalának háttérképét a Microsoft pé 14:16
... központi motívumát maga az operációs rendszer logója képezi.[/quote] Akkor a Windows 7-nél mi volt a lényeg? A kék rész?
Rendkívül súlyos biztonsági hibát találtak a Samsung mobiljaiban 2015.06.17.
... kernelben is, meg azért más operációs rendszerekben is. Bár itt nem is arrólrról volt szó, hogy valamelyik szoftver önmagában lett volna biztonsági hibás, hanem több különböző komponens és faktor szerencsétlen összejátszása hozta létre a biztonsági rést, illetve az adott neki ekkora súlyt. [quote]Rendben, hogy biztonsági rések vannak, de nem ekkora szakadék, ami ráadásul triviális hiba.[/quote] U..
Napi humor: Tanuljunk számolni Bill Gates-szel! 2015.06.16.
... verziószám, amit az operációs rendszer [url=https://msdn.microsoft.com/en-us/library/windows/desktop/ms724439(v=vs ... is csak kernel- vagy operációs rendszer-verziónak lehet hívni. Az egyébkéntébként, hogy melyik rendszer milyen verziószámot adott vissza a szóban forgó hívásban, [url=https://msdn.microsoft.com/en-us/..
Végleg elkezdett kullogni az Apple a Microsoft és a Google mögött 2015.06.09.
... Tábla gépre nem desktop operációs rendszer való!) Az Apple nem (csak) abban nagy, hogy olyan dolgokat talál ki, ami még előtte nem volt. Hanem abban, hogy (is), hogy olyan mindenki számára használható eszközöket készít, ami (ahogy korábban valaki írta) egyszerűen csak működik és kész. Volt már grafikus felhasználói felület és egér is azelőtt, hogy az Apple kiadta az első verziót (ld. Xerox), mégis az ..
Új gép vásárlása,adatai. 2015.06.08.
... Windows 7 64/bit Operációs rendszer. Alaplap: https://www.pcx.hu/termek/asus-m5a97-r2-0-alaplap-110758u/termek/asus-m5a97-r2-0-alaplap-110758 Processzor: https://www.pcx.hu/termek/amd-fx-6300-processzor-116689 Processzor hűtő: https://www.pcx.hu/termek/cooler-master-hyper-612-ver-2-rr-h6v2-13pk-r1-processzor-h-t--761121 Videókártya: https://www.pcx.hu/termek/gigabyte-gt730-2gb-ddr5-gv-n7..
Bréking: Jóval drágább lesz a Windows 10, mint eddig hihettük 2015.06.02.
... olyan forgalmazót aki az operációs rendszert havi törlesztő részletekben hajlandóhajlandó a géppel együtt szállítani akkor igazad van. Én nem találkoztam még olyannal aki ennyire belátó, vagy megfontolt lenne. Ő egy összegben fizet a szoftverért és egy összegben akar a pénzhez jutni. A gépre van áruhitel és bármennyire utáljuk is a bankokat, amíg az áruhitel nem vonatkozik a szoftverekre addig az "egészé..
Bréking: Jóval drágább lesz a Windows 10, mint eddig hihettük 2015.06.02.
... olyan forgalmazót aki az operációs rendszert havi törlesztő részletekben hajlandó ... gépre, aminek nyilván az operációs rendszer is a részét képezi. Nem ők hitelezik ... Laptopokat eleve nem is lehet operációs rendszer nélkül venn..
Bréking: Jóval drágább lesz a Windows 10, mint eddig hihettük 2015.06.02.
... Windowst az emberek. Operációs rendszerrel együtt vásárolják meg a gépeiketpeiket. Mert úgy olcsóbb, mint gépt és Windowst külön vásárolni. (Az emberek többsége használni akarja a gépét és nem telepíteni, drivert vadászni akar.)
Így fog működni az Android M új biztonsági rendszere 2015.05.28.
... alacsony energiaigényű operációs rendszert is bejelentettek, a Brillio-tt
Fontos lenne a vizsgámhoz 2015.05.06.
... Melyik kifejezés utal az operációs rendszer azon tulajdonságára hogy használatanálata során két vagy több felhasználó egyidejűleg képes programok futtatására és perifáriák használatára ? a Multi user b Multi tasking c Multi processing d Multi threadig Melyik memóriatípus használják elsősorban cache memóriák esetében ? Dram Eprom Sram Rom Melyik az a készülék amelyik 2. rétegbeli adat..