Jelenleg úgy tűnik, hogy egy egykori programozó lesz a második magyar, aki sikeresen eljut az űrbe. A Farkas Bertalan bertalan nyomdokaiba lépő Charles Simonyi ugyanis egykoron a Microsoft vezető programozójaként dolgozott, és többek között ennek révén sikerült megteremtenie a kozmikus kiruccanáshoz szükséges "szerényke" pénzmagot.

A jelenleg 58. életévét taposó Simonyi nevéhez többek között a Microsoft jövőjét egykoron megalapozó két sikeralkalmazás, a Microsoft Excel - illetve elődje, a Multiplan - és a Microsoft Word kifejlesztése fűzödik, valamint neki köszönhető, hogy az egyik legelterjedtebb a programokban használt azonosítók elnevezésére használt módszer - a "magyar jelölés" (hungarian notation) - nemzetünk nevét viseli.

Simonyi az űrbe nem hivatásos kozmonautaként, hanem amolyan "űrturistaként" utazik majd. A mindössze 220 kilométeres - igaz, függőleges irányú - kiruccanásért a már évtizedek óta az Egyesült Államokban élő szakember kereken 20 millió dollárt fog fizetni. Ugyanakkor nem valószínű, hogy az összeg komolyan földhöz vágja majd, tekintve, hogy a Forbed legutolsó éves becslése szerint a magyar származású, jelenleg már inkább üzletemberként tevékenykedő Simonyi vagyona az 1 milliárd dollárt is eléri.

"Azt hiszem ez egy egyedülálló lehetőség. Sokszor álmodtam róla, de sosem gondoltam volna, hogy egyszer majd valóra is válik", nyilatkozta újságíróknak az űrutazás elébe néző Simonyi, aki már meg is megkezdte a fizikai és szellemi felkészülést a valóban különleges útra. Utóbbira egyébként az orosz űrhivatal által indított rakéta viszi majd el őt, néhány valódi, hivatásos kozmonauta társaságában, előre láthatóan 2007 tavaszán.

Az újságírói kérdésre egyébként, amely azt firtatta, hogy nem addóik -e nagyon az űrutazás veszélyei miatt, és nem fél -e a keleti technikától, Simonyi viccesen csak azt válaszolta: "bízom az oroszok képességeiben. Csak a Szovjetek voltak azok, akiket ki nem állhattam".