A Google az elmúlt héten beadvánnyal élt az Európai Unió versenyügyi bizottságánál, amiben a Microsoft új böngészőprogramjára panaszkodot. A világ vezető keresőmotorját üzemeltető cég szerint ugyanis az Internet Explorer legújabb, 7-es kiadásának egy új funkciója hátrányosan érinti a felhasználókat és korlátozza azok választási lehetőségét.

A beadvány alapját az Internet Explorer a Firefox-tól ellesett gyorskereső mezője szolgáltatja, aminek segítségével a felhasználók külön weblap megnyitása nélkül indíthatnak kulcsszavak utáni kutatást a weben. A szóban forgó mező alapértelmezésben a Microsoft keresőszolgáltását, az MSN Search-öt, használja - ez pedig a Google szerint rendkívüli módon sérti a felhasználók érdekeit.

Marissa Mayer (Google) - Nagyon zavarja ha más is azt csinálja, mint őkMarissa Mayer (Google) - Nagyon zavarja|ha más is azt csinálja, mint ők
"A Microsoft saját magát részesíti előnyben az Internet Explorer 7 alapértelmezett keresési beállításaiban, és ezzel elveszi a felhasználók lehetőségét a választástól", panaszkodott a Google az Európai Unióhoz benyújtott beadványában. "Nem hisszük, hogy a Microsoft-nak joga lenne az MSN keresőt alapértelmezettnek beállítania. Hitünk szerint a felhasználókra kellene bízni a döntést", tette egyértelművé a kereső álláspontját Marissa Mayer, a Google az ügyben nyilatkozó egyik vezetője.

Az eset érdekességét és visszásságát az adja, hogy a magát rendszerint jellemzően a "rossz" és "gonosz" konkurenseivel szemben küzdő "jó" és "korrekt" cég imédzsében prezentáló Google a jelek szerint meglehetősen szelektíven aggódik a fogyasztók választási lehetőségeiért. A vállalkozás azonos célú szolgáltatása ugyanis már évek óta alapértelmezettként szerepel mind a Firefox, mind az Opera böngészők hasonló keresőmezőiben, amelyek már jóval az Internet Explorer 7 bemutatása előtt a Google szolgáltatására irányították a felhasználókat.

Így valószínűbbnek tűnik, hogy a cég inkább a keresések során megjelenített fizetett hirdetésekből származó bevételeinek megcsappanása, mint sem a felhasználók választási lehetőségéért aggódik. Utóbbira azért sincs semmi oka, mert az Internet Explorer 7 egyáltalán nem szabja meg a felhasználók számára, hogy azoknak feltétlenül az MSN-t kell a keresésekhez felhasználniuk. Ha ugyanis az nem tetszik nekik, szabadon átállíthatják a böngészőt úgy, hogy a keresőmező valamelyik konkurens szolgáltatást - köztük akár a Google-ét - használja feladatának ellátására.

Maga a Microsoft weblapján jelenleg a 22 legnépszerűbb keresőre - köztük a Google-ra, az AOL-ra, a Lycos-ra és a Yahoo!-ra - történő átkonfigurálást teszi lehetővé, de a felhasználók bármilyen más "egzotikus" keresőszolgáltatásra is átirányíthatják a böngésző felületének szerves részét képező apró doboz funkcióit, ha a szolgáltatás üzemeltetői például egy erre használható - a böngésző beállításait programmatikus úton módosító - gombot helyeznek el weblapjukon.

A Google egyébként az ügyet természetesen az EU illetékes szerve mellett már az amerikai versenyügyi hivatalnál is bepanaszolta - előbbihez hasonlóan azonban itt sincs jelenleg még hír arról, hogy a bizottság hajlandó -e egyáltalán érdemben foglalkozni a finoman szólva is meglehetősen visszásnak tekinthető beadvánnyal.