Bár a Firefox böngészőt készítői és támogatói megjelenésétől kezdve versenytársainál biztonságosabb alternatívaként hirdették, piaci részesedésének növekedésével a nyílt forrású szoftvert ötvőző e mítosz is teljesen szertefoszlani látszik. A piaci részesedés növekedésével párhuzamosan ugyanis a Firefox vonzereje is megnőtt a hackerek számára, akik manapság veszélyes támadókódjaikat éppen úgy elkészítik hozzá, mint piacvezető társához, az Internet Explorerhez.

Ezen rosszindulatú kódok legújabb példája a múlt hónap végén azonosított Infostealer.Snifula nevű trójai program, amely egy Firefox bővítésnek álcázza magát, áldozatai gépére bejutva azonban egy jelszavak, dokumentumok és más bizalmas információk ellopására alkalmas programot telepít. A Symantec szakértői szerint az eddigi "legkiforrottab, legveszélyesebb és legaggresszívabb Mozilla-val szembeni fenyegetést" jelentő kártevőt eddig ugyan csak viszonylag kevés embernél azonosították, a cég munkatársai szerint azonban egyértelmű, hogy a Firefox használói ma már egyáltalán nem érezhetik nagyobb biztonságban magukat, mint a például Internet Explorert futtató társaik.

"Két évvel ezelőtt óriási átvándorlás indult meg a Firefox alá, mert az emberek azt hitték, hogy az nem rendelkezik sebezhetőségekkel. [..] Azonban manapság már nincs olyan dolog, amiről azt lehetne mondani, hogy biztonságos. [A Firefox] ugyanolyan, mint az összes többi szoftver is - ha elég sokáig dolgozza meg az ember, egy csomó sebezhetőségre derül fény benne", közölte Dave Cole, a Symantec biztonsági fenyegetéseket elemző csoportjának igazgatója.

Cole szerint itt az ideje, hogy a Firefox felhasználói éppen olyan óvatossággal közelítsék meg az ismeretlen weboldalakat és ugyanolyan gondossággal járjanak el, mint az Internet Explorert futtató társaik, ha nem kívánnak hackerek, vírusok vagy más digitális támadások áldozataivá válni. "[A Firefox esetében] ugyanaz az óvatosság és talpraesettség szükséges [mint az IE esetében]", közölte Cole. A szakértő szerint a Firefox felhasználóinak is meg kell érteniük, hogy nem immunisak a támadásokkal szemben, így számukra is éppen olyan fontos a frissítések letöltése, a tűzfal megfelelő beállítása és esetlegesen vírusirtójuk szinten tartása is, mint a konkurens termékeket használó társaik számára.

"Nem azt mondom, hogy senki hozzá se nyúljon az Internethez, csak azt, hogy óvatosan szörföljön".