Az RSA Conference Europe 2006-on tartott keynote előadásában Ben Fathi, a Microsoft Biztonságtechnológiai részlegének vállalati alelnöke bejelentette a – korábban még csak béta változatú - Windows Defender ingyenes és egyszerűen használható kémprogramirtó végleges változatának elérhetőségét is. Ez a megoldás segíti a felhasználókat a kémprogramok által előidézett előugró ablakok, a lassú teljesítmény és biztonsági fenyegetésekkel szembeni védekezésben.

Az aleln0k a számítógépes ökoszisztéma és a rosszindulatú szoftverek területének fejlődését ecsetelte, és a Microsofttal való együttműködésre hívta az IT-biztonsági ipart, hogy közösen vegyék fel a harcot az egyre nagyobb veszélyt jelentő fenyegetésekkel szemben. Fathi kifejtette, hogy ez a lehetőség ebben a fordulópontnak számító helyzetben milyen nagy fontossággal bír egy egészséges számítógépes ökoszisztéma megteremtésében és fenntartásában. Hangsúlyozta továbbá az ún. megbízható ökoszisztéma felállításának jelentőségét is, amely egy olyan alapelv, amelyet maga Bill Gates tárgyalt először a februárban tartott amerikai RSA Conference 2006-on. A megbízható ökoszisztéma alatt olyan környezetet értünk, amely egymáson való alapulást és megbízhatóságot biztosít kódok, emberek, szervezetek és eszközök között.

A Windows Defender angol nyelven érhető el a Windows XP-t használók számára, de a Microsoft a következő hetek folyamán több, Windows által támogatott nyelven is elérhetővé teszi a szoftvert, amely a Windows Vista operációs rendszernek is része lesz.