A Microsoft bejelentette, hogy a napokban sikerült elkészíteni és gyártásra leadnia Windows operációs rendszer családja legújabb tagját. Az immár ún. RTM ("Gyártsára Leadva") fázisba került Windows Vista így több csúcsást követően gyakorlatilag kereken öt évvel a cég előző kliens-oldali operációs rendszere - a Windows XP - piacra dobása után kerül kiadásra.

Az eredetileg Longhorn kódnév alatt emlegetett rendszert a Microsoft eredetileg még 2005 során szerette volna megjelentetni, a rendszer fejlesztése során felmerült problémák miatt azonban kénytelen volt az időpontot többször is eltolni. A 2005-ös dátumból így először 2006 lett, majd az év elején Redmond kénytelen volt beismerni, hogy a szoftver végleges változatát valószínűleg már csak 2007-ben tudja majd kiadni.

Bár a most elkészült RTM változatot a Microsoft heteken belül elküldi legfontosabb partnerei és a nagy PC gyártó részére is, a végfelhasználóknak egészen 2007 januárjának végéig várniuk kell még majd, mire maguk is használatba vehetik a szoftver előtelepített vagy megvásárolt példányait.

A Microsoft szerint a Vista minden idők legbiztonságosabb és legmegbízhatóbb Windows operációs rendszerét képezi, amelyen jelentősen egyszerűsíti majd a felhasználók számára számítógépeik és az azokhoz kapcsolt perifériák használatát, miközben aktívan segít majd adataik megvédésében is.

A szoftver elkészültének kapcsán nyilatkozva Bill Gates csütörtökön külön örömét fejezte ki, hogy sikerült a rendszer egységét megőrizni, annak ellenére, hogy ez nem mindig látszott biztosnak. A Microsoft alapítója szerint bár cég versenytársai - az illetékes versenyügyi szabályozó szervezetek bevonásával - megpróbálták ugyan a terméket "kiherélni", végül azonban nem jártak sikerrel, így a redmondi fejlesztő nem kényszerült a rendszer funkcióinak jelentős megkurtítására vagy módosítására.

A Windows Vista termékcsalád összesen 6 kiadásban lesz elérhető: Windows Vista Business, Windows Vista Enterprise, Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Ultimate és Windows Vista Starter; ezek közül az első kettőt üzleti, a következő hármat otthoni használatra, az utolsót pedig fejlődő országok felhasználói számára kínálja a Microsoft. A Windows Vista Starter kivételével valamennyi verzió elérhető lesz 32 és 64 bites változatban is.

A Microsoft a tervek szerint a számítógépgyártók és kiemelt partnerei számára november 30-ától kezdődően fogja a Vista végleges változatait kiszállítani, míg maguk a végfelhasználók 2007. január 30. után tudják majd a szoftvert megvásárolni. Ugyanakkor a cég a termék piacra kerülését követően is jelentős bővítéseket tervez majd kiadni ahhoz, amelyeket a felhasználók az Interneten keresztül lesznek képesek gépeikre tölteni.