Most, hogy végre elkészült és gyártásra leadta a Vista végleges változatát, a Microsoft lassan elkezdi kiszivárogtatni Windows terméksorozata következő tagjaival kapcsolatos terveit. Ezekben a már korábban is említett, a Vista mintegy szerveroldali párját képező Longhorn mellett többek között egy frissítő szervízcsomag, valamint a Vista utódját képező Windows változat is felbukkan.

A tervek szerint az időrendben következőnek megjelenő Windows változat a jelenleg még csak Longhorn kódneve alatt ismert operációs rendszer lesz, amelyet gyakorlatilag a Vista szerveroldali "párjának" szán a Microsoft. Bár a rendszer végleges neve egyelőre még nem ismert, azt már leszögezte a Microsoft, hogy - a korábbi spekulációkkal ellentétben - egészen biztosan nem "Vista Server"-nek fogják hívni. Ez a rendszer egyébként az első olyan Windows változatot fogja képezni, amely már a grafikus felület nélkül is telepíthető és futtatható lesz, a kiszolgáló-erőforrások jobb kihasználása végett.

A Longhorn megjelenésével egyidőben tervezi a Microsoft az első a Vista-hoz szánt szervízcsomag kiadását is. A Windows Vista Service Pack 1 esetében is meglehetősen szűkösen bánik a cég egyelőre a részletekkel, így ennek kapcsán sem lehet tudni, hogy a szokásos hibajavítások mellett kerülnek-e - és ha igen, milyen - funkcionális újítások a frissítésbe. Az egyetlen amit biztosan lehet tudni az, hogy a Microsoft szeretné a Vista-t és a Longhorn-t közös kódbázisra alapozni, ami többek között lehetővé tenné számára, hogy a későbbiekben olyan javításokat illetve szervízcsomagokat tudjon kiadni, amelyek mind a kliens- mind szerveroldali operációs rendszerei frissítésére alkalmasak lesznek.

A Longhorn és a Vista SP1 megjelenését követően aztán a Microsoft által Hypervisor néven emlegetett technológia következik, amely gyakorlatilag a Longhorn egy speciális, kifejezetten a több operációs rendszer virtualizációs környezetben történő párhuzamos futtatásához átalakított változatát képezi majd. Ennek - az egyébként a Linux futtatását is támogató - operációs rendszernek a bemutatását a Microsoft fél évvel a Longhorn piacra dobása utánra teszi, bár értelemszerűen ilyen távlatokban már érdemes a konkrétnak tűnő időpontokat is óvatosan kezelni.

A Hypervision elkészülte után Redmond a Windows a Vista-Longhorn párost következő, korábban "Blackcomb" néven is emlegetett, idén azonban már "Vienna" kódnévvel azonosított utódja kifejlesztésének fog nekiállni. Ennek elkészülte azonban annyira a távolba mutat még, hogy a Microsoft még a többi termékhez képesti relatív időpontot sem volt hajlandó a termék várható elkészültével kapcsolatban megjelölni.

A felhasználók az elkövetkező Windows változatok közül elsőként a Longhorn illetve a Hypervisor előzetes kiadásaival találkozhatnak majd, amelyeket a Microsoft még 2007 első felére ígéri. A szóban forgó rendszerek végleges változatai ugyanakkor egészen biztos, hogy nem fognak 2007 vége ill. 2008 előtt a boltok polcaira kerülni. A szervereken így addig egészne biztosan csak a Windows Server 2003 illetve annak R2 változatai képezik majd az elérhető alternatívákat, bár utóbbiakhoz a Microsoft a jövő év elején egy újabb - sorban a második - szervízcsomag kiadását is tervezi.