Internet-kapcsolat nélkül maradhatnak azok a brit fájlcserélő felhasználók, akiket legalább három rendbeli illegális zene-, film- vagy más jogvédett anyag letöltésén fognak. Legalábbis ezt helyezi kilátásba a szigetország egy új törvényjavaslata, amely mondhatni vasszigorral csapna le a szellemi alkotások illegális terjesztőire.

A jövő héten előterjesztésre kerülő javaslat az internet-szolgáltatókra (ISP-kre) róná az illegális tartalmak cseréjének megfigyelése mellett az azok esetén kirovandó büntetés végrehajtását is. Utóbbi első alkalommal ugyan csak egy email-beli figyelmeztetést jelentene, másodszorra azonban már az internet-szolgáltatás átmeneti felfüggesztését vonná maga után az előterjesztés értelmében. A harmadik illegális fájlmegosztási tevékenységet követően pedig véglegesen meg kellene szüntetniük az internet-kapcsolat biztosítását a szolgáltatóknak a szellemi alkotásokat védő törvényeket nem tisztelő előfizetők részére.

A javaslat természetesen súlyos büntetéseket helyez kilátásba a felhasználóikkal szemben elnézőnek mutatkozó szolgáltatókkal szemben is, így a javaslat elfogadása esetén a törvénysértő polgárok abban sem reménykedhetnek majd, hogy az alapvetően a szerződéses viszony fenntartásában érdekelt ISP-kben bűntársi tettessegédre lelnek majd. Ráadásul az sem elképzelhetetlen, hogy a törvénysértésekről ill. kitiltásokról szóló adatokat az ISP-knek meg kell majd osztaniuk egymás között, azaz ha valakival az egyik szolgáltató - a harmadik jogsértést követően - szerződést bont, az másik ISP-hez sem mehet át majd, azaz gyakorlatilag végérvényesen internet-elérés nélkül maradhat.

Becslések szerint egyébként a 60 milliós Nagy-Britanniában minden tizedik ember él az internetes zene- és filmletöltés nem jogszerű módozataival, amely a zeneipar illetékesei szerint milliárdos károkat okoz részükre minden évben.

Hasonló - a felhasználókat három lépésben büntető - szabályozás kidolgozásán dolgozik egyébként az Egyesült Államok és Franciaország is.