A Microsoft a csütörtöki napon elindította a Windows 7 hivatalos fejlesztői blogját, amelyben a cég soron következő operációs rendszerén folyó munkálatok és maga a Windows 7 részleteiről kívánják majd az internetező olvasóközönséget tájékoztatni.

A blog megnyitó bejegyzése ugyanakkor azt is leszögezi, hogy az érdeklődők jóval kevesebb információ és jóval lassabb kiszivárogtatására számíthatnak csak majd, mint az a Vista esetében volt tapasztalható, és amely később - a tervek módosulásának következtében - jelentősen visszaütött a Microsoftra. Redmond egy újabb hasonló fiaskót elkerülendő a jövőben csak akkor ad ki majd információkat bizonyos fejlesztésekről és funkciókról, ha azok elértek egy bizonyos "érettségi szintet" - olvasható a blogban.

A Windows 7-ről jelenleg annyit lehet tudni, hogy az alapjaiban továbbra is a korábbi Windows-okban - köztük a Vista-ban is - működő NT kernelre fog épülni, meghajtószinten pedig kompatibilis is lesz a Windows Vista ill. Server 2008 változataival. A jelentős újdonságok közül egyelőre csak a többpontos érintésvezérelt felhasználói felületről lehet tudni, amely a jelenlegi tervek szerint 2010-be piacra kerülő operációs rendszer egyik sarokkövét képezi majd.

Redmond további, jelentős technikai részletek közlését helyezte kilátásba idei szoftver- (PDC) ill. hardverfejlesztői (WinHEC) konferenciáján, ez utóbbiak azonban csak október végén ill. decemberben kerülnek majd megrendezésre, így addig valószínűleg csak kisebb informorzsák elejtésére lehet majd a blogban számítani.