A TechARP magazin a hétvégén pontosabb részleteket tudott meg a Microsoft által a Windows 7 bevezetését megelőzően indítani szándékozott ingyenes frissítési akcióval kapcsolatban. Az új információk szerint az akció nem csak július 1-én, hanem már június 28-án megkezdődik majd, azaz, a szóban forgó dátumot követően új gépet vásárló felhasználók már jogosultak lehetnek - a boltba még csak a Vista vagy az XP valamely változatával szállított - rendszerük a Windows 7-re történő ingyenes frissítésére.

A program keretében a Windows Vista Home Premium, Business vagy Ultimate előtelepített változatával árult gépek frissítésére lesz mód a Windows 7 azonos változatára annak megjelenését követően, de és csak amennyiben a gépek gyártói erre kötelezettséget vállalnak vevőik felé. A frissítéshez szükséges telepítőkészleteket ugyanis csak ők vásárolhatják majd meg Redmondból, amiket aztán majd saját maguk küldenek meg - ingyenesen vagy szerény térítés ellenében - az erre igényt tartó felhasználók részére.

Az akcióban történő részvételre jogosultak lesznek az ún. Windows XP "downgrade" joggal élő felhasználók is, azaz azok, akik ugyan Vista-licensszel rendelkeznek, de helyette az XP megfelelő változatát futtatják gépükön, vagy eleve utóbbi telepítését kérték arra a gyártótól. Ugyanakkor esetükben maga a rendszer technikai frissítése (upgrade) nem lesz megoldható, azaz kénytelenek lesznek merevlemezük formázását követően egy friss Windows 7 telepítést eszközölni. Hasonló módon járhatnak majd a Vista 32-bites változatáról a Windows 7 64-bites kiadására váltani szándékozó felhasználók is, akiknek bár szintén jogukban áll majd az architektúrák közötti átjárás a frissítés keretén belül, ezt azonban csak a teljes rendszer újratelepítésével tudják majd meglépni.

További megkötés, hogy csak azonos nyelvű változatra lehet majd frissíteni, tehát pl. az angol Vista-t futtató felhasználók csak angol nyelvű Windows 7-re tudnak váltani, míg a magyar nyelvű operációs rendszerrel érkező gépek tulajdonosainak csak magyar Windows 7 telepítésére lesz módjuk.

Az akció a Windows 7 végleges változatának bejelentéséig marad érvényben, azaz, az addig vásárolt gépekre lehet majd igénybe venni, a frissítési lehetőséggel élni kívánó felhasználók igényeiket pedig legkésőbb 2010 áprilisáig nyújthatják majd be a részükre a szükséges telepítőanyagokat megküldő gyártók részére.

A Windows 7 piacra dobásának várható idejét hivatalosan a Microsoft jelenleg 2010 januárjában jelöli meg, de sok jel arra mutat, hogy erre valószínűleg már korábban - várhatóan még 2009 decemberének elején - sor kerül majd.