A folyamatosan elégedetlenkedő Opera mellett a napokban a Mozilla is csatlakozott azon böngészőgyártók sorához, akik nem csak, hogy helyet szeretnének kapni az elkövetkező Windows-okban, de gyakorlatilag már meg akarnák mondani, hogy Redmond mit és hogyan csináljon, és szinte már-már azt szeretnék elérni, hogy a szoftveróriás sajátja helyett az ő böngészőjüket favorizálja. A Firefox révén ugyanis már most évente százmilliós nagyságrendű bevételre szert tevő vállalkozás megreklamálta a Windows 7 tervezett böngészőválasztó-képernyőjének hiányosságait - még az előtt, hogy az egyáltalán elkészült volna.

A Mozilla többek között attól fél, hogy a Microsoft például Windows Update szolgáltatását majd arra próbálja felhasználni, hogy rávegye az eredetileg egyébként esetleg alternatív böngészőt választó felhasználókat is: térjenek vissza az Internet Explorer-re, mert csak abban lesznek képesek a frissítőoldal szolgáltatásait maradéktalanul igénybe venni. Teszi mindezt annak ellenére, hogy a Microsoft már korábban bejelentette, hogy a Windows Update-et kompatibilissé teszi a legismertebb alternatív böngészőkkel, köztük a Mozilla Firefox-szával is. Ráadásul a Windows legújabb kiadásaiban a frissítőszolgáltatás igénybevételéhez nincs is szükség böngészőre, mert az integrálásra került magába az operációs rendszerbe, így az ezen keresztüli jelentős mértékű manipuláció lehetősége gyakorlatilag kizárható.

Ezen kívül a Mozilla azt is szeretné elérni, hogy a választóképernyő ne csak egy linket tartalmazzon az alternatív böngészőkre, de végezze el azok telepítését is a rendszerre. Erre - érvel a nyílt forrású böngésző készítője - azért van szükség, mert méréseik szerint a felhasználók közel fele (45%-a) el sem kezdi telepíteni a tőlük letöltött böngészőcsomagot. Ezzel kapcsolatban egyelőre nem világos, hogy ez a Mozilla-nak miért csak most jutott eszébe, és hogy ezt a rendkívül fontos információt miért nem közölte a napokban kiadott közleményében, amelyben szoftverének egymilliárdodik letöltését jelentette be - és amely eredmény a fenti állítás tükrében helyből felezhető lenne.

Szintén problémásnak látja a Mozilla, hogy a Microsoft nem távolítaná el azokat az Internet Explorer alapjául szolgáló komponenseket sem az operációs rendszerből, amelyekre millió másik Windows alkalmazás is épít működésében, ha a felhasználó nem Redmond böngészőjét választja a felkínált listából. A szóban forgó komponensek eltávolítása ugyan az alernatív böngészők számára gyakorlatilag semmilyen előnnyel nem járna, de sikeresen lehetetlenítené el nem csak többek között a Windows súgó, hibaelhárító valamint vezérlőpult, de számtalan független gyártótól származó alkalmazás működését is.

A Microsoft maga egyelőre nem reagált a Mozilla felvetéséreire, és a cég egyelőre az EU döntését várja legújabb javaslatára. Ennek megérkezésére legkésőbb a Windows 7 piacra kerülésével egyidőben lehet majd számítani, hiszen a jelenlegi versenyügyi biztos, Neelie Kroes mandátuma október 31-ével lejár, és a biztosnő minden bizonnyal nem egy ilyen horderejű befejezetlen üggyel akarja hivatalát maga mögött hagyni.