A Microsoft a keddi napon honlapjáról letölthetővé tette Windows operációs rendszer-családja beágyazott eszközökre szánt változatának legújabb kiadását. A korábban "Quebec" kódnév alatt fejlesztett, de most már "Windows Embedded Standard 2011"-ként rendszer alapjaiban a Windows 7-ra épít, annak azonban egy kifejezetten a szerényebb számítási- és memóriakapacitással rendelkező egységekre szánt, moduláris változatát képezi.

A vékony kliensek, terminálok, személyi asszisztensek valamint orvosi és más műszerek üzemeltetésére tervezett operációs rendszer magában foglalja a Windows 7 minden lényeges újítását, beleértve a Microsoft virtualizációs keretrendszerét, az Internet Explorer 8-at és a Media Player 12-t is, de a többpontos érintésérzékeny bevitel (multi-touch), a Windows Presentation Foundation (WPF) megjelenítőrendszer és a Windows Aero effektek sem idegenek számára.

Az új beágyazott Windows programozása a natív alkalmazások mellett a .NET Framework 3.5-ös változatán keresztül is lehetséges, és - hasonlóan nagy testvéréhez - 64-bites változatban is elérhető.

A Microsoft további részleteket az új rendszerről a szeptember végén Bostonban megrendezésre kerülő Embedded Systems konferencián jelent majd be.

A Windows Embedded Standard 2011 Community Technology Preview változatát az érdeklődő fejlesztők a Microsoft Connect honlapjáról tudják letölteni, bejelentkezést követően.