A Linux kernel minel egyes kiadással egyre lassabb és egyre "felfújtabb" lesz - legalábbis ezt állítják a nyílt forrású rendszermag fő fejlesztői, élükön Linus Torvalds-szal. A Linux fejlesztését két évtizeddel ezelőtt elindító szakember a nem éppen pozitív kritikát saját alkotásával szemben egy Oregonban a napokban megrendezésre került konferencián fogalmazta meg.

Linus TorvaldsLinus Torvalds

"Egyre inkább felfújtak és óriásiak leszünk. Ez valós probléma", közölte Linus Torvalds a LinuxCon 2009 konferencián tartott kerekasztalbeszélgetés során. "Néha szomorúnak érzem, hogy egyértelműen nem az a karcsú, kicsi, hiperhatékony kernel vagyunk, amit 15 évvel ezelőtt megálmodtam. A kernel jelenleg óriási és felfújt [..] ez nem kérdéses. És mindig amikor hozzáadunk egy új funkciót, a helyzet csak egyre rosszabb lesz".

Az elhangzottak szerint a Linux minden egyes újabb kiadása egyre lassabb lesz - a jelenlegi legfrissebb változat például kerek 12 százalékkal rosszabb teljesítményt nyújt, mint a tízzel korábbi kiadás. Linus szerint ráadásul bár a közösség mindent megtesz a probléma kezelése érdekében, nem igazán sikerül úrrá lenniük rajta. "Szeretném azt mondani, hogy van tervünk rá [..]", közölte a szakember, "de ez valószínűleg elkerülhetetlen".

A Linux rajongói körében egyébként a nagy konkurensnek tartott Windows-zal szemben az egyik legfőbb érv annak vélt óriási erőforráséhsége és "túlhízottsága" szokott lenni, amely végzetben azonban úgy látszik a nyílt forrású rendszer is osztozik vele.