Meglehetősen érdekesnek tűnő javaslattal állt elő a napokban az egyik közismert informatika-biztonsági cég vezetője. Eugene Kaspersky ugyanis egy igen radikális megoldást javasolt a vírusok, a spam, és a kiberbűnözés problémájára: mégpedig azt, hogy a jövőben kizárólag és csakis egyfajta digitális személyigazolvány birtokában és alapján lehessen az internetre kapcsolódni.

Eugene KasperskyEugene Kaspersky

"Mindenkinek azonosíthatónak kellene lennie, egyfajta internetes útlevéllel", nyilatkozta az elsősorban vírusirtó termékeiről ismert Kaspersky Labs alapítója, aki azonban nem állna meg ennél, hanem egy világméretű internet-rendőrséget és létrehozna a Hálózat felügyeletére. Azokat pedig, akik nem kérnének az új, kevésbé szabados internetből, egyszerűen kizáratná a szakember.

"Meg szeretném változtatni az internet működését a reguláció bevezetésével: internet-útlevelekkel, internet-rendőrséggel és egy nemzetközi egyezménnyel az internetes standardokról. És ha egyes nemzetek nem értenek egyet utóbbival, vagy nem tartják be azt, akkor egyszerűen meg kell szüntetni a hozzáférésüket".

A szakember szerint az internet jelenleg azért szolgál a bűnözés mindenfajta formájának melegágyaként, mert azoknak, akiknek gondoskodnia kellene a biztonságáról, rossz paradigmákban gondolkodnak. "A bűnüldöző szervek gondolataikban még mindig az országhatárokra összepontosítanak, de az internet nem rendelkezik határokkal. Ez egy új világ, amiben az eddigiektől eltérő módon kell gondolkodni", mondta Kaspersky.

"Ezért beszélek mindig nem csak a kiberrendőrség, de az internet-rendőrség - az Interpol internetes változata - felállításának szükségességéről is".