[Microsoft] A Microsoft hivatalosan is bejelentette, hogy világszerte megkezdte új operációs rendszerének kereskedelmi forgalmazását. A látványos mozzanatokkal színesített eseményen Steve Ballmer, a Microsoft vezérigazgatója foglalta össze a Windows 7 legfontosabb tulajdonságait, majd ismertette az új alapszoftver várható piaci fogadtatásáról, valamint az informatikai ágazatra gyakorolt hatásairól készített előzetes felmérések eredményeit.

A Microsoft új operációs rendszere az eddigieknél jelentősen gyorsabb számítógép-indítást tesz lehetővé, újszerű grafikai megoldásaival és funkcióival nemcsak a felhasználók munkahelyi tevékenységét teszi egyszerűbbé, hanem az otthoni alkalmazások terén is új lehetőségeket nyújt, a média-állományok kezelésében és megosztásában például egyedülálló megoldásokat kínál.

A Windows 7 részét képezi az Internet Explorer 8 böngésző is, amely a legjobban védi az internetező felhasználókat a megtévesztő kártevők ellen. A fejlett processzor-kezelésnek köszönhetően a számítógépek alacsonyabb energiafogyasztással üzemeltethetők, ami főként a noteszgépek és netbookok mobil használata esetében jelent komoly előrelépést.

A Windows rendszerek egyenszilárdságú felépítését és működését kiszolgáló oldalról a szintén most bejelentett MS Windows Server 2008 R2 biztosítja.

Steve Ballmer New York-i beszédében külön köszönetet mondott azoknak az "önkénteseknek", akik az előzetes verziók kipróbálása során szerzett tapasztalataik visszaküldésével segítették a fejlesztők munkáját. A felhasználói elvárások folyamatos visszajelzése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a végeleges verzióban elérhető funkciók és szolgáltatások minél tökéletesebben igazodjanak az otthoni és vállalati felhasználói igényeihez. Világszerte 8 millióan vettek részt a béta változat véleményezésében.

A magyar felhasználók kiemelkedő aktivitást mutattak a tesztelési időszakban: a népesség számához viszonyítva a legtöbben Magyarországról vettek részt a Windows 7 bétatesztelési fázisában megvalósult fejlesztések segítésében. Bizonyára ennek is köszönhető, hogy a Windows 7 piaci részesedése Magyarországon már a bejelentés idején is 3 százalék fölött van, azaz már most is ötször annyi számítógép bejelentkező képernyőjén jelenik meg Windows 7 emblémája, mint versenytársaié.

Magyarországon október 22-től közel ezer viszonteladó kezdi meg az új operációs rendszer forgalmazását, a számítástechnikai szaküzletek többségében pedig már a Windows 7-tel telepített noteszgépeket és PC-ket lehet megvásárolni. A forgalmazóknál négy különböző szoftvercsomag kapható: a Windows 7 Home Premium elsősorban az otthoni felhasználók számára ajánlható, a Windows 7 Professional a kis- és középvállalkozásoknak nyújt optimális szolgáltatás-csomagot, a Windows 7 Ultimate a legmagasabb otthoni igényeket is kielégíti, a Windows 7 Enterprise pedig kifejezetten a nagyvállalatok által kihasználható funkció-együttest kínálja.

Az év végéig tartó bevezetési időszakban mind a lakossági piacon, mind a vállalati szegmensben több kedvezményes konstrukciók várja a vásárlókat és ügyfeleket. Az ötödik változat a Windows 7 Starter, amely azonban kizárólag netbookokra telepítve érhető el.

Az előzetes felmérések szerint a Magyarországon jelenleg működő mintegy 4 millió számítógépből 2,2 millió alkalmas a Windows 7 futtatására, a szaküzletek polcain jelenleg található PC-k és noteszgépek mindegyike képes az új operációs rendszer fogadására.

A Windows 7 széleskörű hazai premierjére október 31-én, szombaton a Papp László Sport Arénában kerül sor, ahol a Budapest Game Show keretében az érdeklődők több számítógépen és szakmai előadáson is megismerkedhetnek az új operációs rendszer tulajdonságaival. Az egész napos, családi programokban is gazdag rendezvény látogatói kedvezményes áron vásárolhatnak Windows 7-tel telepített noteszgépeket, netbookokat.