A Microsoft akár már napokon belül elkezdheti legújabb operációs rendszeréhez készült első szervízcsomagjának, a Windows 7 Service Pack 1-nek a tesztelését. Legalábbis erre utal, hogy egy Redmond által a közelmúltban kiadott új foltban felbukkant egy speciális regisztrációs kulcs ellenőrzése, amelyhez hasonlót a cég korábban a Vista Service Pack 1 esetében is alkalmazott a bétatesztelők megjelöléséhez.

A Microsoft klasszikusan egy ilyen speciális, a Windows-ok regisztrációs adatbázisában elhelyezett kulccsal jelöli meg, hogy egy adott gép a béta-tesztelésben résztvevő PC-k körébe tartozik -e. Ha a speciális kulcs megtalálható az adott gépen, a Windows Update szolgáltatás felkínálja a bétateszteléssel összefüggésbe hozható komponensek - köztük adott esetben maga a Windows 7 Service Pack 1 - telepítését is a tulajdonos számára, míg a hétköznapi felhasználók elől ez a lehetőség egészen a javítócsomag végleges változatának megjelenésig rejtve marad.

A Microsoftot az egyik frissítésbe ágyazott regisztrációs kulcs buktatta le A Microsoftot az egyik frissítésbe ágyazott regisztrációs kulcs buktatta le

A Microsoft egyelőre hivatalosan se meg nem erősítette, se nem cáfolta, hogy a "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate\Win7SP1" elérési út alatt felfedezett SPORTM kulcs vizsgálatának megjelenése valóban a Windows 7 Service Pack 1 külső tesztelésének megkezdésével hozható összefüggésbe, szakértők szerint azonban ezt szinte már biztosra lehet venni pusztán az időzítés alapján is. Redmond ugyanis klasszikusan az operációs rendszer végleges változatának elkészültét követő egy év múlva szokta kiadni az adott rendszerhez készült első javítócsomagot, és a külső tesztelés megkezdése így lassan már valóban időszerű lenne ha a Microsoft ebben az esetben is tartani kívánja magát ehhez a szokásához.

A Windows 7 végleges (ún. RTM) változata ugyanis tavaly júliusban készült el, ami azt jelenti, hogy idén nyár elejére lesz várható a Service Pack 1 végleges változatának megjelenése is. Ez utóbbit ugyanakkor jellemzően legalább egy nyilvános béta és egy kiadásra jelölt (RC) verzió is meg szokta előzni, amelyek kiadása között szintén legalább két-három hónap szokott eltelni.

A Window 7 Service Pack 1 tartalmáról egyelőre semmi pontosat nem lehet tudni, így nem egyértelmű, hogy telepítése esetlegesen új funkciókkal is felvértezi -e majd a Microsoft legújabb operációs rendszerét, vagy csak az ahhoz annak kiadása óta megjelent javítófoltok gyűjteményét fogja képezni.