[Microsoft] Microsoft ingyenes vírusvédelmi szolgáltatása, a Microsoft Security Essentials mától kezdve a hazai felhasználók számára, magyar nyelven is elérhető. A Microsoft Security Essentials a Windows operációs rendszer beépített szolgáltatásaival és az Internet Explorer 8-cal karöltve egyszerű és biztonságos internetezést biztosít minden felhasználó számára.

A szoftver hathatós védelmet nyújt a vírusok, a kémprogramok és más rosszindulatú szoftverek ellen, és ugyanarra a jól bevált és több vírusvédelmi teszten is előkelő helyezést elérő Forefront technológiára épül, amely a Microsoft üzleti felhasználóknak szánt biztonsági megoldásainak is alapja. A szoftver használata nem igényel regisztrációt, azonban kizárólag eredeti Windows operációs rendszerre telepíthető. A végleges verzió közvetlenül letölthető a Microsoft weboldaláról.

A Microsoft ingyenes vírusvédelme immár a magyar felhasználók számára is elérhetőA Microsoft ingyenes vírusvédelme immár a magyar felhasználók számára is elérhető

"Minden felhasználónk számára, és ezáltal a Microsoft számára is első számú szempont a biztonság. A Windows számtalan beépített biztonsági technológiát tartalmaz, de mindeddig nem rendelkeztünk saját vírusvédelmi megoldással. Most már azok a felhasználók is teljeskörű védelemhez juthatnak, akik nem akarnak, vagy nem tudnak megfizetni más vírusvédelmi megoldásokat. A Microsoft Security Essentials mindemellett rendkívül gyors, minimális memóriát és processzorteljesítményt kér, könnyen kezelhető és csak a szükséges esetben zavarja a felhasználót" – mondta el Budai Péter, a Microsoft biztonsági vezetője.

A Microsoft Security Essentials egyszerű kezelhetőségével és ingyenességével jelentősen hozzájárul a vírusvédelmi megoldások otthoni elterjesztéséhez, ezzel együtt valamennyi Windowst futtató számítógép biztonságosságát fokozza.

Az internet változatlanul veszélyeket tartogat azoknak a felhasználóknak, akik megfelelő előkészületek nélkül kapcsolódnak számítógépükkel a világhálóra. A teljeskörű biztonságot pedig sohasem egyetlen szoftver vagy megoldás, hanem ezek kombinációja tudja biztosítani.

A legfontosabb a számítógép naprakészen tartása az automatikus frissítés szolgáltatás használatával, valamint egy modern böngésző használata. A Microsoft minden felhasználónak az Internet Explorer 8-as változatára történő átállást javasolja, amely rendszeresen a legjobb eredményeket éri el független teszteken – lásd például NSS Labs – az adathalászat és a social-engineering elleni védelemben.

"Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerek valamint az Internet Explorer 8 felhasználói sokkal nagyobb biztonságban vannak, mint a Windows XP-t és a korábbi web-böngészőket használók. A felfedezett biztonsági sebezhetőségek jelentős többsége kifejezetten a Windows XP-t és az Internet Explorer 6-ot támadja, ám ezek többsége nem tudott kárt okozni Internet Explorer 8-cal felvértezett operációs rendszereken, különösen, ha az Windows Vista, vagy Windows 7 operációs rendszeren fut. Bármelyik operációs rendszert is választjuk, a Microsoft Security Essentials újabb védelmi vonallal erősíti meg azt" – tette hozzá Budai Péter.

A Microsoft Security Essentials-t úgy tervezték, hogy észrevétlenül fusson a háttérben, és csak akkor figyelmeztesse a felhasználót, ha valami tennivalója van. Korlátozott mértékben veszi igénybe a processzort és a memóriát, így még a régebbi vagy kisebb teljesítményű PC-knél sem zavarja a felhasználó napi feladatainak végrehajtását – például dokumentumok és böngészőablakok megnyitását, vagy a keresési eredmények letöltését. Valós időben védi a PC-t a fertőzésektől – a Microsoft biztonsági termékei közül elsőként használja a vállalat új "dinamikus aláírás" szolgáltatását (Dynamic Signature Service), amellyel a felhasználók már a következő betervezett letöltés előtt élvezhetik a legújabb vírusdefiníciós fájlok által nyújtott védelmet.

A Microsoft Security Essentials 32 bites és 64 bites PC-vel is kompatibilis, és a következő operációs rendszereket támogatja: Windows XP SP2/SP3, Windows Vista és Windows 7 (Windows XP módban is).

A Microsoft vírusvédelmi szoftvere immáron 33 országban és 22 nyelven érhető el, a magyar mellett többek között bolgár, cseh, lengyel, szlovák, török vagy ukrán nyelven. A szoftverről további információ a Microsoft weboldalon található, ahonnan a program le is tölthető. Az Internet Explorer 8-ra történő frissítésről a microsoft.hu/upgrade oldalon található részletes útmutató.