A Windows 7 az Internet Explorer 8-cal vagy a Google Chrome böngészőjével futtatva jelenti a legnagyobb védelmet a hackertámadásokkal és a vírusokkal szemben. Ezt állítja egy a napokban készült interjúban Charlie Miller, a Pwn2Own törési versenyt már kétszer is megnyerő csúcshacker, akit arról kérdeztek: melyik operációs rendszer és böngésző kombinációt tartja a legbiztonságosabbnak.

"Ez egy jó kérdés. A Chrome vagy az IE8 a Windows 7-en, Flash telepítése nélkül", közölte nemes egyszerűséggel Miller, aki tavaly például egy MacOS X-et futtató gép 10 másodperc alatt történő feltörésével nyerte meg a hackerverseny fődíját. Ugyanakkor a szakember elismerte, hogy mindegyik böngészőben fedeznek fel sebezhetőségeket, így igazából egyértelmű sorrend nem állítható fel közöttük, és csak az időpont kérdése az, hogy egy adott pillanatban melyik tekinthető a legbizontságosabbnak.

Charlie Miller szerint a Linux még könnyebben is törhető, mint versenytársaiCharlie Miller szerint a Linux még könnyebben is törhető, mint versenytársai

A csúcshackert ezen kívül arról is faggatták, hogy melyik operációs rendszer használatát tartja a legjobbnak a hackertámadások kivédésre. Miller először a MacOS X-et húzta le a Windows 7-tel szemben, amely szerinte a nyomába sem érhet utóbbinak. A Windows ASLR (address space layout randomization) és DEP (data execution prevention) technológiái ugyanis nagy mértékben csökkentik azt a támadási felületet ahol a hackerek behatolhatnak a gépekre, ezáltal biztonságosabbá téve azokat.

Később a csúcshacker a Linuxot is "visszaminősítette" a Windows-zal szemben. A hacker szerint ugyanis a nyílt forrású rendszer használata semmiféle fokozott védelmet sem jelent technológiai értelemben, sőt, talán még egyszerűbb is feltörni, mint társait. "Nem hiszem, hogy a Linux [megtörése] nehezebb lenne, sőt, talán még egyszerűbb is - bár ez függ attól is, hogy melyik Linuxról beszélünk", közölte Miller. "A másik dolog, hogy a [hackerek által kihasznált] sebezehetőségek leginkább a böngészőkben bújnak meg, és ugyanazok a böngészők futnak Linuxon, amelyek a Windows-on is", tette hozzá a szakember.

Miller egyébként indulni fog az idei - március végén megrendezésre kerülő - Pwn2Own versenyen is, bár azt nem volt hajlandó elárulni, hogy ezúttal melyik rendszer megtörésével próbálja majd a milliós díjat begyűjteni.