[Microsoft] A Microsoft a MIX10 számítástechnikai fejlesztői szakkiállításon mutatta be a szakma képviselőinek a legbiztonságosabb internetes böngésző, az Internet Explorer 8 leendő utódjának első, bemutató verzióját. A későbbiekben Internet Explorer 9 néven piacra kerülő szoftver számos tulajdonságával mutat utat az internetes böngészők mai generációjának.

A Microsoft számára a kezdetektől fogva az internetes biztonság es a könnyű használhatóság volt a legfontosabb szempont az Internet Explorernek a fejlesztésekor. Ennek köszönhetően lett napjainkra az IE8 a világ legnépszerűbb internetes böngészője.

A Microsoft Internet Explorer 9 mind a kényelemre vágyó hétköznapi felhasználók, mind a különleges elvárásokkal bíró professzionális felhasználók igényeit maradéktalanul ki fogja elégíteni, hiszen az internetezés új szabványait valósítja meg, amelyek gazdagabb tartalmak gyorsabb, újszerű megjelenítését eredményezik.

A fejlesztés fő területei a következők:

  • Továbbfejlesztett HTML5-támogatás: a következő generációs webfelületek új sztenderdje teljes támogatást kap az IE9-ben. A weboldalak gyorsabb megjelenítéséhez az IE9 kiaknázza a modern grafikus kártyák képességeit, mivel a megjelenítést a processzor átadja a grafikus kártya számára. Így a képi elemek szebben, a szövegelemek gyorsabban és jobban olvashatóan jelennek meg. Valamint nem szükséges egyedi lejátszó plugin-ok telepítése az ismert videoformátumok esetén, így pl. a YouTube-hoz, Vimeo-hoz és egyéb videomegosztó oldalak használatához nem lesz szükség a Flash telepítésére.
  • Az újabb többmagos processzorok képességeit kiaknázó új JavaScript motor a weboldalak gyorsabb megjelenítéséért
  • A webes fejlesztők és a honlapokat építők munkáját megkönnyítendő az IE9-ben további funkciók kerültek be a beépített fejlesztőeszköz-tárba, így a weboldalak tervezése, a vektorgrafikus elemek szerkesztése és a hálózati forgalom elemzése hatékonyabbá és könnyebbé válik.

"Az Internet Explorer 9-ben elérhetővé váló, videokártya által gyorsított HTML5 mérföldkő lesz a vizuális megjelenítés terén. Az Nvidia grafikus processzorainak teljesítményét kihasználó böngésző egy új világot nyit a vizuálisan gazdag webes alkalmazások fejlesztői számára" - mondta Drew Henry, az Nvidia GeForce es ION termékekért felelős igazgatója.

A fentiek mellett a Microsoft elindította a "Dallas"-t, Windows Azure platformon működő számításifelhő-alapú információs piacterét, amely harmadik fél - pl. a navigációs térképeiről ismert NAVTEQ - által készített adatcsomagokat tesz elérhetővé a webes es mobil alkalmazások fejlesztői számára. Ezek az adatcsomagok beépíthetők lesznek az alkalmazásokba, ezzel járulnak hozzá a ma még nem elérhető, különleges szoftverek elkészítéséhez.

"A piac legbiztonságosabb böngészője, az Internet Explorer 8 által kikövezett úton haladunk tovább az Internet Explorer 9 fejlesztésekor. Kettős célunk van: egyrészt, hogy olyan eszközt adjunk a felhasználók kezébe, amivel még egyszerűbben és hatékonyabban használhatják az internetet, másrészt pedig lehetővé tegyük a fejlesztők számára, hogy ma még elképzelhetetlen alkalmazásokkal kápráztassák el a felhasználókat - kommentálta a bejelentést Tóth András Mihály, a Microsoft Magyarország Windows üzletágának igazgatója.

A Windows Internet Explorer 9 Platform Preview változata Vista SP2 és Windows 7 operációs rendszerek alá letölthető a Microsoft honlapjáról.