A Microsoft szerdán, New York-ban fogja bemutatni irodai csomagjának legújabb verzióját, az Office 2010-et. A cég a szoftver asztali változatának piacra dobása mellett elérhetővé fogja tenni annak egy webes változatát is, amelynek használata teljesen ingyenes lesz a magánjellegű felhasználók számára. Az Office Web Apps a Microsoft szerint szebb és könnyebben használható lesz, mint a Google konkurens megoldásai.

A webes Office egyik különlegessége lesz, hogy lehetővé teszi majd a dokumentumok megosztását nem csak azokkal, akik rendelkeznek az irodai szoftvercsomag asztali változatával, de azokkal is, akik nem. A megosztás ráadásul állítólag a megtekintésén túl a szerkesztésre is kiterjed majd, méghozzá úgy, hogy ugyanazon dokumentumot párhuzamosan tudják majd szerkeszteni akár a világ két végéről, úgy is, hogy a felhasználók egyike a webes felületet, míg másikuk az Office mobilos vagy asztali változatát futtatja.

Ráadásul - ígéri a Microsoft - a webes és a mobilos változat sem lesz "buta", hanem minden dokumentumelem megjelenik majd azokban is, a képektől a fejléceken át egészen a lábjegyzetekig, ezáltal lehetővé téve a teljes Office élmény elérést mindhárom platformon. Ez ugyanakkor a hírek szerint kizárólag a Word dokumentumokra, az Excel táblázatokra és a PowerPoint prezentációkra lesz igaz, mert egyelőre csak ezeket fogja az Office webes változata támogatni.

Az Office Web Apps működését ráadásul reklámokból fogja finanszírozni Redmond, tehát a felhasználóknak ezt is el kell majd viselniük, ha a fizetős asztali változat helyett inkább a webes változattal szerkesztik dokumentumaikat. Utóbbi megoldás további hátulütője lesz, hogy a dokumentumok elérésének értelemszerű előfeltétele élő internet-kapcsolat lesz, és az sem egyértelmű, hogy a Microsoft "örökre" ingyenesen tartja -e majd a szolgáltatást, vagy egy idő után fizetni kell majd ezért is.