Az Európai Paralement egy olyan törvényjavaslatot kidolgozását sürgeti, amely kötelezővé tenné a tagállamok számára, a már eddig is létező - bűnüldözési célú - digitális adatmegőrzési és -továbbítási előírásokat terjesszék ki a webes keresésekre is. Amennyiben a javaslat elfogadásra kerül, az azt jelentené, hogy a keresőcégek - mint például a Google - kénytelenek lennének minden a felhasználóik által indított keresés naplóállományát megőrizni, amit az illetékes hatóságok bármikor átkutathatnának illegális tevékenységek után kutatva, és azt fel is használhatnák egy annak kapcsán indult büntetőeljárásban.

Kidolgozóik hivatalosan a gyermekpornográfia elleni küzdelemmel indokolják a javaslatot, nem kell különösebb képzelőerő azonban ahhoz, hogy meglássuk: ez mindössze a "fedőcél" a társadalmi támogatottság megszerzésére és biztosítására a tervezethet, amely azonban a pedofilokon túl gyakorlatilag az Unió összes többi polgárának szisztematikus megfigyelését is lehetővé tenné a keresőkön keresztül.

Mivel pedig manapság a keresők használata nélkül elképzelhetetlen a mindennapi internetezés, kereséseink pedig gyakorlatilag mindent elárulnak rólunk, így személyes adataink mellett, világnézetünkre, érdeklődési körünkre, de még ismerőseinkre vonatkozóan is teljes körű információhoz juthatnának a kormányzati szervek - vagy az összegyűjtött adatbázishoz illetéktelen hozzáférést szerző más entitások.

A javaslat készítői hivatalosan a pedofilok elleni küzdelemmel kampányolnak, de valójában az összes uniós polgár megfigyelését valósítanák megA javaslat készítői hivatalosan a pedofilok elleni küzdelemmel kampányolnak, de valójában|az összes uniós polgár megfigyelését valósítanák meg

A keresések alapján történő nyomozás és büntetőeljárás indítása ráadásul Orwell "1984" című regényének Gondolatrendrőségének megvalósulását vetíti előre, amely a polgárokat nem csak cselekedeteik, de már puszta gondolataik - vagy adott esetben kereséseik - alapján is bünteti.

Éppen ez okból kifolyólag adatvédelmi aktivisták máris kampányba kezdtek, amelyben arra szeretnék az európai parlamenti képviselőket rávenni, hogy vonják meg támogatásukat a javaslattól. Utóbbiak közül már volt olyan is, aki nyílt levélben ismerte be, hogy túl gyorsan adta meg korábban támogatását a tervezetnek, de alaposabb áttekintést követően már nem tartja azt elfogadhatónak, és arra sürgeti képviselőtársait is, hogy hozzá hasonlóan változtassanak véleményükön a javaslattal kapcsolatban.

A tervezet egyébként különösen érdekes annak tükrében, hogy a másik oldalon pont az Unió volt az, amely a közelmúltban többször is konfliktusba került a Google-lal, amiért azt bizonyos a keresésekkel összefüggő adatokat - saját hatáskörben és saját döntésből - fél évnél is tovább őriz meg.