Az új Firefox 4 felhasználói felületének megtervezésével megbízott Stephen Horlander a napokban blogjában újabb képeket tett közzé, amelyek a Mozilla következő generációs böngészőjének legfrissebb látványterveit képezik. Az új grafikákon a korábbi - gyakorlatilag csak a böngésző főablakára és menüsorára koncentráló - képeken túl már az is látszik, hogy a tervező miként képzeli el a következő Firefox beállító-dialógusait, valamint a hibaüzenetek és értesítések megjelenítését a böngészőben.

A jelek szerint a fejlődés egyértemlűen az egyre vékonyabb, egyre kevesebb helyet elfoglaló elemek, valamint az egyre szolídabbá váló megjelenés szellemében folytatódik. Így a korábbi vastag kereteket immár leheletvékony dobozok váltják fel, az egyesek elemek pedig inkább az átlászóság különböző fokain ill. a háttérárnyalaton keresztül, mint sem harsány színekkel kerülnek vizuálisan megkülönböztetésre egymástól.

Az egyetlen harsányan színes elemeket az ikonok képezik, amelyek száma azonban szintén erősen lecsökken az alapértelmezett képernyőn a jelenlegi változatokhoz képest. A középpontban egyértelműen a böngésző tartalmi mezője áll, amelynek hangsúlyozását ráadásul ott a korábbiaknál nagyobb betűtípus alkalmazása is elősegíti.

A Firefox 4.0 a jelenegi ütemterv szerint valamikor az év vége felé - legkorábban késő ősszel - jelenik majd meg. Az új főverzió nem csak megjelenésében tér majd el elődeitől, de több funkcionális fejlesztést is hordoz magában, ráadásul az első Firefox-verziót fogja képezni, amelyből hivatalosan is készül majd stabil 64-bites kiadás.