A Dell Computer a napokban egy olyan bejegyzést tett közzé honlapján, amelyben elismeri, hogy korlátozott mennyiségben olyan számítógépeket szállított ki, amelyekben egy vírussal fertőzött alaplap található. A különleges, magát a számítógép főkomponensének firmware-jében megbújó kártevőt gyakorlatilag lehetetlen eltávolítani, így csakis az alaplap cseréje jelenthet megoldást a gép fertőtlenítésére.

A vírusfertőzés kizárólag a PowerEdge R410 Rack szerversorozat egyes tagjait érinti, amelyek távfelügyeletét lehetővé tevő komponensében található az egyébként kémfunkciókkal felvértezett kártevő. A trükkös vírus ugyanakkor kizárólag a Windows rendszereken képes működni, ami azt jelenti, hogy ha ettől eltérő operációs rendszerrel működtetik a kiszolgálókat, az nem tud aktiválódni és fenyegetést sem jelent a gépen tárolt, vagy azon átfutó adatok számára.

A vírus a Dell PowerEdge kiszolgálók alaplapjának firmware-jébe fészkelte be magátA vírus a Dell PowerEdge kiszolgálók alaplapjának firmware-jébe fészkelte be magát

A Dell egyelőre nem volt hajlandó részleteket közölni arról, hogy mi a kártevő pontos típusa ill. hogy az miként kerülhetett a szervergépek távfelügyeleti moduljának firmware-jébe, amelynek nyilvánvalóan alapos tesztelésen kell(ene) átesnie, mielőtt a kereskedelmi forgalomba szánt kiszolgálókba kerül.