Az eddig OpenOffice.org néven ismert nyílt forrású irodai szoftvercsomag fejlesztői bejelentették, hogy jelentős változásokat hajtatnak végre a projekt működésében. A sok éven át a Sun által támogatott fejlesztést ugyanis a jövőben teljesen függetleníteni kívánják a kereskedelmi érdekektől és ennek megfelelően fejlesztését egy alapítvány irányítása alá helyezik - a szoftver maga pedig a jogi problémák megelőzése végett a jövőben szintén egy új név alatt jelenik majd meg.

A frissen létrehozott "The Documentation Foundation" nevű szervezet így a jövőben LibreOffice néven adja ki majd a szoftvercsomag újabb változatait. A készítők azért ezt a nevet választották a régi-új projekt hivatalosan forknak tekinthető folytatásának, hogy ezzel is kifejezzék a teljes függetlenséget és szabadságot, amely szerintük a szoftvercsomag létrehozása és fejlesztése mögötti egyik fő alapelve volt mindig is.

Az még nem egyértelmű, hogy a Sun-t a közelmúltban felvásároló, és ezzel a StarOffice és OpenOffice neveket is megszerző Oracle vajon folytatja -e saját szakállra is utóbbiak továbbfejlesztését, vagy harc nélkül átadja a terepet az immár gyakorlatilag az irányítása alól formálisan is teljesen kikerült új projektnek.