A Google alapítóinak nem túl régi példáját követve hamarosan a Microsoft elnöke is megválik saját cégében birtokolt részvényeinek jelentős részétől. Steve Ballmer - aki Bill Gates-t 2000-ben váltotta a cég élén - 75 millió Microsoft-részvényen fog túladni, amely az általa birtokol teljes részvénycsomag mintegy egy ötödét képezi.

A piaci értéken jelenleg 2 milliárd dollárnál is többet érő részvényhalom túladását Ballmer szóvivői hivatalosan "pénzügyi divezifikációval", valamint "adóügyi okokkal" indokolták, valószínűbbnek tűnik azonban, hogy annak hátterében valójában Ballmer már tavaly kilátásba helyezett, de lassan lehet tényleg beérő távozása áll. Ballmernek ugyanis közelmúltbeli durva fizetéscsökkenése alapján eléggé kifelé áll a szénája a cégtől, amelyen lehet már a Windows Phone 7 esetleges sikere sem változtat nagyon; amely azonban maga is jelenleg még igencsak kérdéses, hiszen az új mobil operációs rendszerrel szerelt első készülékek is csak mostanában törnek be a piacra.

Steve Ballmer - már a cégnél hátralévő napjait számolgatja?Steve Ballmer - már a cégnél hátralévő napjait számolgatja?

A jelentős mennyiségű részvényeladás lehetővé tenné a jelenlegi vezér számára, hogy a cég éléről történő távozást követően - egy korábbi redmondi vezetőtársához, a mellesleg magyar származású Charles Simonyi-hoz hasonlóan - egy új, saját vállalatot alapítson. Az elmélet mellett szól az is, hogy Ballmer az elmúlt 7,5 év alatt egyetlen egy Microsoft-részvényt sem adott el, így különösen furcsának tekinthető, hogy a redmondi szoftverfejlesztőben birtokolt részvényeinek mindjárt húsz százalékán is túlad hirtelen, igencsak rövid idő alatt.

Bill Gates egyébként szintén megvált némi Microsoft-részvénytől a múlt héten - igaz, ő ezúttal mindössze csak 3 millió részvényen adott túl, ami nem tekinthető különösebb eseménynek, főleg, hogy ő maga még mindig Ballmer részvényállományának közel dupljával rendelkezik a cégben.