Bár arról már korábban beszámoltunk, hogy a Windows operációs rendszer-család következő tagja, a Windows Next ill. Windows 8 erősen fog építeni a cloud-technológiára, a napokban kiszivárgott újabb információk alapján úgy tűnik, hogy még a vártnál is sokkal szorosabb lesz az integráció a felhő és az új Windows között. Ez utóbbiak szerint ugyanis a következő Windows gyakorlatilag teljesen szakít a hagyományos desktop-modellel, és teljesen felhő-alapú operációs rendszer lesz.

Mindenezekre egy a napokban kiszivárgott, egy a Microsoft által még korábban megrendezett konferenciáról származó diasorozat enged következtetni, amelyben Redmond többek között azt is részletezi, miként tervezi átalakítani az adatok és programok kezelésének módját a Windows Next-ben. Ezek szerint az új operációs rendszer teljesen virtualizálná mind az asztal, mind a programok kezelését, amelynek köszönhetően a mai rendszerek két legégetőbb problémáját tudná megoldani.

A Microsoft a teljes Windows 8 desktopot virtualizálna, beleértve az adatokat és a beállításokat is A Microsoft a teljes Windows 8 desktopot virtualizálna, beleértve az adatokat és a beállításokat is

Ezek közül az egyik a rengetek alkalmazáskompatibilitási problémát okozó "DLL-pokol" ill. annak modernebb társai, amelyek abból következnek, hogy ugyanarra a közös, osztott rendszerre telepíti fel minden program a saját könyvtárait, amelyek így egy idő után óhatatlanul "összegabalyodnak". A megoldást erre a problémára az jelenthetné, ha minden program egy önálló virtuális képből futna, amelybe nem turkálhatnának bele más alkalmazások. Ez utóbbi ugyanakkor lehetővé tenné azt is, hogy ezek a programok - lévén egy jól meghatározható, különálló egységben foglalnak helyet - a felhőbe kerüljenek mentése, és azon keresztül megoszthatók, vagy máshová letölthetők legyenek.

A teljes rendszer virtualizációjának köszönhetően az szabadon lenne hordozható a futtatást végző fizikai hardver felett A teljes rendszer virtualizációjának köszönhetően az szabadon lenne hordozható a futtatást végző fizikai hardver felett

A másik nagy problémát az adatok hordozhatósága, elérhetősége jelentheti. Ma ugyanis még igencsak körülményes például a munkahelyi gépről az otthoni, vagy a kiszálláshoz használt laptopról a fix munkahelyi gépen tárolt adatok elérése. A Windows Next azonban állítólag a felhasználói profilok és adatok kezelését is virtualizálja olyan módon, és a felhőbe mentésen keresztül lehetővé teszi azok rendkívül egyszerű elérését gyakorlatilag bármilyen másik gépről is.

A két technológia kombinálásával a következő Windows egy olyan virtuális munkakörnyezetet alakíthat ki, amely teljesen függetlenné válik az annak helyt adó fizikai hardvertől, és képessé teszi a felhasználót, hogy adatait és programjait bárhonnan és bármikor elérje, függetlenül attól, hogy éppen hol tartózkodik és milyen eszköz áll rendelkezésére. Az alkalmazások és az adatok a felhőn keresztüli megosztásának köszönhetően extrém esetben a felhasználó egy a világ másik felén elhelyezkedő országban is leülhet majd egy vadidegen gépe elé, ahol bejelentkezve ugyanaz az asztal, és ugyanazok a beállítások fogadják majd, valamint ugyanazokat a programokat lehet képes futtatni, mint otthoni, vagy munkahelyi gépén.

Ráadásul a gép vagy a merevlemez elszállása miatti adatvesztés is múlté lesz, hiszen egy új PC beszerzésével - vagy éppen csak egy másik gép elé átüléssel - az adatok a felhőből visszanyerhetők és továbbfeldolgozgatók lesznek. Legalábbis akkor, ha a Microsoft-nek sikerült a prezentációból kiolvasható terveit valóra váltania.

Fontos, hogy utóbbiak szerint az egész rendszer és a programok futtatása maga nem költözik a felhőbe, hanem azt csak az adatok, beállítások és programok megosztására használja, amik feldolgozása azonban továbbra is lokálisan történik. Ez utóbbi azért rendkívül fontos, mert így akkor is használható marad a rendszer, ha valamiért elveszti a kapcsolatot a felhővel, akár huzamosabb időn keresztül is. Ez a koncepció élesen különbözik például a Google ChromeOS-ének megközelítésétől, amely gyakorlatilag teljesen használhatatlanná válik élő és állandó internetkapcsolat nélkül.

A fentiek tükrében egyszersmind érthetővé válik az is, hogy miért nyilatkozott úgy Steve Ballmer, a Microsoft elnöke a közelmúltban, hogy a Windows Next fogja cége legrizikósabb termékét képezni. A valóban újnak tűnő koncepció ugyanis számos buktatót rejt magában, és még az is kérdés, hogy a felhasználók, fogyasztók körében milyen fogadtatásra lel majd.