A PCI Special Interest Group (PCI SIG) csütörtökön jelentette be, hogy elkészítette a többek között a PC-kben is a perifériák összekötésében központi szerepet kapó PCI Express szabvány követő verziójának végleges változatát. A PCI Express 3.0 legfontosabb újítása, hogy az eddiginek duplájára növeli a buszon átvihető adatok mennyiségét azonos idő alatt, de a korábbiaknál energiatakarékosabb perifériák kialakítását is lehetővé teszi majd.

A PCI Express 3.0 szerint készült buszra csatlakozó eszközök elméletileg másodpercenként akár 32 Gigabájt adat átvitelére is képesek lehetnek 32 jelvezeték használata mellett, szemben elődje a 2.0-s verzió "mindössze" 16 Gigabájtos áteresztőképességével. A gyakorlatban az elérhető növekedés a duplázásnál ugyan szerényebb lesz, de így is átlagosan közel 60 százalékkal gyorsulhat majd az ilyen sebesség kihasználásra is képes eszközök közötti kommunikáció a buszon keresztül.

A specifikáció ugyanakkor természetesen felülről kompatibilis elődjeivel, így a PCI Express 3.0-s alaplapokban is kiválóan lehet majd használni mind a szabvány 1.0, mind a 2.0-s verziója szerint üzemelő kártyákat is. Az első valódi PCI Express 3.0-s kártyák megjelenésére legkorábban jövő év közepe felé lehet majd számítani.