Több mint hétszázezer alkalommal ill. helyen telepítettek fel egy biztonsági szoftvert egyetlen telepítőkóddal, miután az felkerült egy torrentoldalra. Az Avast szerint azonos nevű vírusirtójának szóban forgó telepítőkódját eredetileg egy arizonai cégnek értesítette, ahonnan az kikerülve a világ gyakorlatilag minden országában került felhasználásra a szoftver illegális kópiáinak telepítésére - többek között a Vatikánban is.

Az Avast Pro telepítését lehetővé tevő kód még tavaly nyáron bukkant fel a fájlcsere-oldalakon, amelyekről aztán futótűzként kezdett el terjedni. A cég ezt látva úgy döntött, hogy nem tiltja le a biztonsági csomagjának aktiválására használható kódot, hanem inkább figyelemmel kíséri annak terjedését.

A megfigyelés eredménye szerint a szóban forgó egyetlen kóddal a mai napig nem kevesebb, mint 774.651 alkalommal telepítették fel a világ több mint 200 különböző országában a szoftver illegális másolatait. Az Avast szerint ráadásul olyan egzotikus helyeken is megtalálhatók a kalóz-telepítések, mint például a Vatikán, ahol mindjárt két gépre történő telepítéskor is az inkriminált kódot ütötték be annak illegális felhasználói.

A cég szerint egyébként érdekes, hogy a szoftverért fizetni nem akaró felhasználók még az antivírus-programjaikat is olyan helyekről - nevezetesen a torrent-oldalakról - szerzik be, amelyek közismerten általában maguk is a kártevők melegágyai, és ahonnan a letöltésre kerülő programok letöbbje sokszor nem egy, hanem mindjárt több vírussal vagy kémprogrammal is fertőzött.

A cég egyébként máig sem tiltotta le a szóban forgó - minden bizonnyal rekorder - licenckulcsot, hanem inkább egy figyelmeztetést jelenít meg az azt felhasználni próbálók számára a szoftver illegális mivoltáról, és felkínálja a lehetőséget annak frissítésére. A kérdésre, hogy a kalóz-felhasználók közül hányan éltek eddig ezzel a lehetőséggel, a cég nem volt hajlandó számokat közölni, csak annyit mondott, hogy "eddig beválik a terv".