Az Intel a múlt hét végén jelentette be, hogy az eredeti három évről öt évre terjeszti ki az idén tavasszal bevezetett új 320-as SSD sorozatának jótállási idejét. A cég ezzel a lépéssel kívánja jelezni, hogy mennyire megbízhatónak tartja harmadik generációs SSD meghajtósorozatát, amelynek használata esetén a felhasználóknak már nem kell azoknak idő előtti - a flash technológia sajátosságaiból adódó - elöregedésével számolniuk.

A kiterjesztés vonatkozik a már korábban megvásárolt 320-as meghajtókra is, nem érinti azonban a kifejezetten nagyteljesítményű környezetekbe szánt, nem sokkal korábban piacra dobott 510-es sorozatot. Ez utóbbi hátterében az állhat, hogy a közeli bemutatási időpont ellenére a két meghajtócsalád eltérő technológiával készült: míg a 320-asok az Intel legújabb, 25 nanométeres eljárásával kerülnek gyártásra, addig az 510-esek az eggyel korábbi 34 nanométeres MLC technológia képviselői - amely vélhetően még nem bírkózik meg olyan jól a tárolócellák öregedésének problémájával.

Ugyanerre a technológiára épülnek egyébként az Intel X25-ös sorozatának meghajtói is, amelyeknek gyártását hamarosan leállítja a chipgyártó. A cég erről állítólag már értesítette is partnereit, akik már csak július végéig adhatnak fel megrendeléseket az egyébként rendkívül népszerű meghajtócsalád tagjaira; az utolsó készletek pedig ebből a sorozatból október 3-án fogják elhagyni az Intel gyárait.

A fentiek miatt az új SSD-meghajtók vásárlásában gondolkodóknak az X25 helyett inkább a 320-as sorozat tagjai közül lesz érdemes választaniuk - amit egyébként is előbbi utódjainak szánt az Intel -, főleg, hogy az általunk megvizsgálat hazai kereskedésekben azok az azonos kapacitású X25-M meghajtókkal nagyjából egy árban kaphatók.