Az Intel idén ősszel tervezi bemutatni Cedar Trail nevű processzorplatformját, amelynek különlegessége az lesz, hogy tagjai még a cég eddigi legolcsóbb Atom lapkáinál is kevesebbe fognak kerülni. Az új Cedarview processzorokért ugyanis darabonként alig 40-50 dollárt fog kérni az Intel, ami nagyjából 8-9ezer forintos árnak felel meg.

Az Atom N4xx ill. N5xx sorozatához képest 30-50%-kal olcsóbb új lapkák természetesen szintén elsősorban a mobil platformokban - táblagépekben ill. netbookokban - találhatnak majd gazdára, ahol az irdatlan nagy teljesítmény nem annyira, a szerény ár és a kis fogyasztás azonban igen fontos faktorok. Ezen kívül állítólag az új processzorok hőtermelése is minden korábbinál szerényebb lesz, beépített grafikus magjaik ugyanakkor az elődöknél nagyobb teljesítményre lesznek képesek.

Az Intel Atom 4xx/5xx utódját képező Cedar Trail processzorok kevesebbet esznek, de többet tudnak majd a gyártó szerintAz Intel Atom 4xx/5xx utódját képező Cedar Trail processzorok kevesebbet esznek, de többet tudnak majd a gyártó szerint

Az új, szuperolcsó lapkákat az Intel alapvetően két sorozatban kínálja majd. A Cedarview-M chipek az egymagos, olcsóbb és energiatakarékosabb variánst fogják képezni, míg a teljesítményigényesebb konfigurációkba a Cedarview-D lapkák személyében akár kétmagos processzorok is kerülhetnek majd. Az új chipekkel szerelt eszközökre a gyártók a MeeGo ill. a Windows 7 - később pedig a Windows 8 - operációs rendszereket telepíthetik majd.

Az Intel az új Cedar Trail platformot a hírek szerint hivatalosan szeptemberben fogja bejelenteni.