A Gigabyte a hét végén jelentette be honlapján, hogy a jövőben egyes alaplapjait úgymond "beépített" SSD-meghajtóval együtt is forgalomba fogja majd hozni. Az érintett alaplapok mindegyike a Z68-as lapkakészletre épül, és annak SSD-cache-támogatásának kiaknázásának céljával tartalmazza majd a villámgyors elérésű háttértárat, amely így a merevlemez lecserélése nélkül teszi lehetővé utóbbi effektív működési sebességének megsokszorozását, akár terabájtos kapacitások esetén is.

Mint arról már korábban beszámoltunk, az Intel következő generációs Z68-as lapkakészletének újdonsága az SSD-cache támogatásának bevezetése magában az alaplapi chipkészletben, az Intel Smart Response Technology (RST) keretében. A technológia segítségével a gép a merevlemez leggyakrabban használt területeit - a felhasználói szokások figyelésén keresztül - automatikusan megállapítja, majd azok tartalmát a vinyónál sokkal gyorsabb SSD-meghajtóra türközi. Így, amikor a gép legközelebb fordul a szóban forgó területekhez, azt aránytalanul gyorsabban tudja elérni, amelynek köszönhetően úgy növelheti kvázi az SSD-meghajtóknál megszokott szintre a működési sebességét, hogy ehhez a felhasználónak nem kell a teljes merevlemez tartalmát egy ilyen újtechnológiás egységre átmásolnia.

Az érintett alaplap-modellek SSD-meghajtóval együtt vásárolva állítólag olcsóbbak lesznek, mintha a két komponens külön-külön szerezné be a fogyasztó Az érintett alaplap-modellek SSD-meghajtóval együtt vásárolva állítólag olcsóbbak lesznek, mintha a két komponens külön-külön szerezné be a fogyasztó

A Gigabyte új alaplapjaiban ugyanakkor nem a kereskedelmi forgalomban is kapható, hanem kifejezetten ilyen beépített felhasználásra szánt - egyébként 20 GB tárolókapacitású - SSD-meghajtók kapnak majd helyet, amelyek az Intel 311 típusjelű sorozatából kerülnek ki. Utóbbiak használatának előnye a vásárlók számára nem csak a garantáltan kompatibilitási problémáktól mentes működés, de az is lesz, hogy így jóval olcsóbban juthatnak majd az alaplap+SSD kombinációhoz, mintha annak elemeit külön-külön vásárolnák meg kereskedelmi forgalomban. Ráadásul mivel az Intel SSD meghajtója közvetlenül egy PCI slotba illeszkedik majd az alaplapon, így SATA-portot sem foglal feleslegesen, sőt, utóbbi illesztés megkerülésével talán gyorsabban is működhet majd.

Az Intel 311-es sorozatából kikerülő, beépített SSD-meghajtó az alaplapi slotokban kap helyet, így nem foglal majd SATA-csatlakozót, és talán gyorsabb is lesz Az Intel 311-es sorozatából kikerülő, beépített SSD-meghajtó az alaplapi slotokban kap helyet, így nem foglal majd SATA-csatlakozót, és talán gyorsabb is lesz

A nem fix beépítést alkalmazó megoldás nagy előnye ugyanakkor az is, hogy lehetővé teszi majd a felhasználó számára, hogy az az esetleg elhasználó vagy meghibásodó SSD-meghajtót az alaplaptól függetlenül cserélje, illetve, hogy igényeinek és pénztárcájának megfelelően idővel esetleg nagyobb - és így a gyorstárazást effektívebben megvalósító - modellre cserélje.

Az első, az Intel 311-es sorozatából származó SSD-meghajtókat gyakorlatilag beépítetten tartalmazó Z68-as Gigabyte alaplapok jövő hónapban kerülnek majd forgalomba, de azok árazását a gyártó egyelőre nem közölte.