A Microsoft a hét közepén végleg vesztett abban a perben, amelyet még 2007-ben indított ellene egy másik amerikai vállakozás a Word szövegszerkesztőbe épített egyes kódok szabadalomsértő mivolta miatt. Az Amerikai Legfelsőbb Bíróság ugyanis elutasította a redmondi konszern azon beadványát, amelyben az gyakorlatilag eljárásjogi hibákra hivatkozva szerette volna elérni, hogy az i4i által vele szemben kezdeményezett perben hozott ítéletet semmisítsék meg, és az ügyet tárgyalja újra a bíróság.

Mint ismeretes, egy amerikai szövetségi bíróság még 2009-ben összesen közel 290 millió dollárnyi bírság megfizetésére kötelezte, valamint eltiltotta Word szövegszerkesztő programja forgalmazásától a Microsoftot, mert úgy találta, hogy Redmond tudatosan és rosszhiszeműen megsértette a kanadai i4i szabadalmát. Utóbbi egy olyan, az XML formátumra épülő eljárást védett le, amelynek célja "a dokumentum tartalmának és szerkezetének manipulálásának lehetővé tétele, egymástól függetlenül" - és amelyhez hasonlót a Microsoft maga is beépített Word szövegszerkesztője újabb kiadásaiba az Open XML formátum részeként.

Redmond ugyan az érintett kódot később eltávolította irodai programcsomagjából, ez azonban már nem érintette a vele szemben korábban meghozott ítéletet, amelyet a cég először a fellebviteli bíróságon, majd a legfelsőbb bíróságon próbált megtámadni. Utóbbi előtt a Microsoft azzal érvelt, hogy az ügyben eljáró bíró túlzottan szigorú feltételeket állított velük szemben az i4i szabadalmának megtámadására - a legfelsőbb bíróság azonban elutasította a cég érvelését, ezzel gyakorlatilag az utolsó jogorvoslati lehetőséget is megszüntetve az ítélettel szemben történő fellépésre.

A döntés azt jelenti, hogy a Microsoft tényleg kénytelen lesz kifizetni az i4i részére a megítélt 290 millió dolláros kártérítést utóbbi szabadalmának megsértése miatt. Szakértők szerint Redmond ennél olcsóbban is megúszhatta volna a dolgot, ha nem viszi el az ügyet a legfelsőbb bíróságig, hanem korábban megegyezik a kanadai céggel - a Microsoft azonban hallani sem akart erről, és végül az ügyben ez jelentette a vesztét.