A Microsoft Security Essentials csomagja képezi a világ legnépszerűbb ill. legelterjedtebb antivírus csomagját. Legalábbis ezt állítja egy biztonsági cég egy a közelmúltban lezajlott felmérésére hivatkozva, amelyben azt vizsgálta, hogy mely biztonsági csomagok találhatók meg a legtöbb felhasználó gépén.

A begyűjtött adatok tanúsága szerint a legnagyobb számban a Microsoft ingyenes vírusirtója, a Security Essentials volt megtalálható a vizsgált számítógépeken, amelyeknek mintegy 10.66 százalékán volt jelen. Őt egy személyes használatra szintén ingyenes társa, az Avira követte, amit a kutatásba bevont gépek 10.18 százalékán találtak meg, míg harmadik helyre egy ugyancsak ingyenes versenytárs, az Avast! futott be jelentős lemaradással és 8.66 százalékos eredménnyel.

A Microsoft vírusirtója az elsőA Microsoft vírusirtója az első

A közismert kereskedelmi - személyes használatra is fizetős - megoldások közül az ESET az ötödik, a Norton a hetedik, a Kaspersky vírusirtója pedig tizenkettedik helyre futott be alig 7.15, 4.29 ill. 1.95 százalékos eredménnyel. Utóbbi kevesebb, mint egy ötöde a Microsoft részesedésének, és azt jelenti, hogy a szóban forgó szoftver alig több mint 800 gépen futott a megvizsgált több mint 43.000 masinából.

Az eredmény különösen elismerésre méltó annak tükrében, hogy a Microsoft vírusirtója mindössze 2009 óta van jelen a piacon, de ráadásul a világ legtöbb nyelvén - köztük magyarul - is csak tavaly óta tud. Jelenlegi legújabb kiadása, a 2.0 tavaly december óta tölthető le - természetesen már magyar nyelven is - méghozzá ingyenesen, bármelyik jogszerűen telepített Windows kiadásra.