A Microsoft egyik vezetője szerdán ismét kikotyogta - és így gyakorlatilag minden cáfoló nyilatkozat ellenére mondhatni: véglegesen megerősítette -, hogy mikor is tervezi kiadni következő generációs operációs rendszerét. Ezek szerint a Windows 8 néven emlegetett rendszer boltokba kerülése szinte pontosan három évvel a Windows 7 kiadását követően: a jövő nyár végén, vagy legkorábban ősszel lesz várható.

Az információt ezúttal nem kisebb ember, mint maga a Microsoft elnök-helyettese: Dan’l Lewin erősítette meg amikor egy az új operációs rendszer megjelenését firtató kérdésre adott igen körmönfont válaszában. Lewin szerint ugyanis "ha belenézünk a kristálygömbbe, és azt mondjuk, hogy a múltban történtek alapján jól jelezhetjük előre, hogy mi történik majd a jövőben", akkor észre kell vennünk, hogy eddig "tipikusan az idén őszre is bejelentett fejlesztői konferencia után szoktunk béta fázisba lépni, az azt követő 12 hónapon belül pedig piacra dobtuk a végleges terméket", akkor "élhetünk azzal a feltételezéssel", hogy ez a Windows 8 esetében is így lesz majd.

A Windows 8 egyik fontos fejlesztése az új felhasználói felülete lesz majdA Windows 8 egyik fontos fejlesztése az új felhasználói felülete lesz majd

Az elnök-helyettes ezzel végső soron úgy jelölte meg az új operációs rendszer tervezett kiadási dátumát, hogy az gyakorlatilag nem lesz számonkérhető rajta: hiszen konkrét időpontot nem mondott, és végig feltételes módban beszélt. Ezzel a vezető minden bizonnyal azt a fiaskót szerette volna elkerülni, amelybe felettese, Steve Ballmer múlt hónapban már beleesett, és amely miatt Redmond sebtében egy hivatalos cáfolatot volt kénytelen - nyilvánvaló üzleti és piacpolitikai okok, mint sem a dátum valódi helytelensége miatt - kiadni.

Az új rendszer tervezett kiadási időpontja egyébként már tavaly ősz óta ismert: először ugyanis akkor kotyogta ki a Microsoft egyik magasbeosztású vezetője, hogy az új operációs rendszert valamikor 2012-ben szeretnék majd kiadni. Ráadásul Redmond már ezt előzően is többször leszögezte, hogy a Vista-t követően ismét vissza kíván térni asztali operációs rendszerének hároméves frissítési ciklusához, amely a Windows 7 esetében sikerült is neki - és úgy tűnik a Windows 8 esetében is ennek tartásával lesz érdemes számolni.

A Windows 8 legfontosabb újításainak az eddig kiszivárgott információk alapján a felhő-alapú szolgáltatásokkal történő rendkívül szoros integráció, a biometrikus felhasználóazonosítás, valamint egy teljesen új felhasználói felület és szintén új alkalmazásfejlesztési modell ígérkeznek, de ezen kívül az új rendszer számos egyéb területen is hasznos apróbb fejlesztésekkel érkezik majd.