Nem kizárt, hogy a Microsoft következő generációs operációs rendszere, a Windows 8 képes lesz az Xbox 360-ra készült játékok futtatására is a PC-ken. Legalábbis ezt állítja néhány lelkes hacker, akiknek sikerült bizonyos a redmondi konzolgépre utaló nyomokat felfedezniük az új rendszer a közelmúltban kiszivárgott előzetesében.

A szóban forgó nyomok mindössze néhány sztringet jelentenek, amelyek a Windows 8 egy korai változatának rendszermagjában kaptak helyet, de amelyek a Windows 7-ből még hiányoznak - így mindenképpen valami új fejlesztéssel lehetnek kapcsolatosak. A "XBOX_360_SYSTEM_CRASH" és "XBOX_360_SYSTEM_CRASH_RESERVED" jelentéséről és bekerülésének okáról gyakorlatilag semmi biztosat nem lehet tudni - de sokan abban reménykednek, hogy ezek annak jelei, hogy a következő generációs Windows rendszer képes lesz az eredetileg a Microsoft konzoljára készült játékok futtatására is.

A Windows 8 kernelében felfedezett xbox-os hivatkozások jelentését egyelőre még találhatjákA Windows 8 kernelében felfedezett xbox-os hivatkozások jelentését egyelőre még találhatják

Egyesek - igaz, forrásmegjelölés nélkül -, de egyenesen azt állítják, hogy már megerősítést is kaptak, amely szerint valóban lehetőség lesz az Xbox 360-as játékok használatára a Windows 8-on; míg mások szerint nem eszik olyan forrón a kását, és bár a szóban forgó nyomok előfordulása mindenképpen valamilyen integrációra utal a két platform között, ez korántsem jelenti a konzolos játékok futtatásának lehetővé tételét a PC-ken. Szerint sokkal valószínűbb, hogy a Windows 8 csak az Xbox vezérlésére, esetleg lejátszási listák összeállítására, valamint bizonyos adatok szinkronizációjára lesz képes a redmondi konzollal, de szó sem lesz maguk a játékok futtatásáról az asztali platformon.

Biztosat nehéz állítani az ügyben, hiszen sok minden szólna mindkét alternatíva mellett és ellen is. Amit eddig lehet tudni az annyi, hogy a Microsoft hivatalosan is megerősítette, hogy az Xbox Live-ot is beépíti majd a Windows 8-ba - ami azonban nem jelenti szükségszerűen a konzolos játékok futtatásának lehetőségét. Erre ugyan úgy tűnik, hogy technikailag is lehetősége lenne Redmondnak a Windows 8 új virtualizációs képességeinek köszönhetően - azonban a megvalósítással teljesen szembemenne azzal az alapkoncepcióval, amely miatt egyáltalán anno létrehozta az Xbox platformot. A kalózkodás leküzdésére, valamint az egységes hardverfelszereltségnek köszönhetően a játékok kifejlesztésének egyszerűsítésére és a játékélmény optimalizálására kiválóan alkalmas konzolplatform ugyanis minden előnye elveszne azzal, ha PC-n is futtathatóvá válnának hirtelen a rá készült játékok.

Ugyanakkor Redmond az általa kvázi ellenőrzött és felügyelt Xbox-játékpiac a PC-re kiterjesztésével újabb bevételekre tehetnek szert és jelentősen növelhetné befolyását a játékpiac egészén is, miközben a kiadók újabb bőrt nyúzhatnának le már elkészült konzolos játékaikról is, és a jövőben talán olcsóbban fejleszthetnének ki egyébként is több platformra - a konzol mellett PC-re is - kiadott játékokat.

Biztosat az ügyben legkorábban vélhetően az év vége felé lehet majd tudni, a Microsoft ugyanis a jelenlegi tervek szerint legkorábban ősszel fogja felfedni a Windows 8 leglényegesebb újdonságait.