A Microsoft a Windows 8 bemutatására és népszerűsítésére múlt héten indított blogjában máris szorgalmasan adagolja a vélhetően jövőre megjelenő rendszer újításairól a kisebb-nagyobb információmorzsákat. Az immár hivatalosnak tekinthető információk közül a két legújabb, hogy a Windows 8 egy beépített alkalmazásbolttal fog érkezni, ill. hogy alapból támogatni fogja az USB 3.0 interfész használatát is.

Utóbbi nem csak a megnövekedett - az USB 2.0-énál tízszer nagyobb - sebesség miatt lesz különösen fontos, de azért is, mert a soros csatoló legújabb változata a korábbiaknál jóval fejlettebb energiagazdálkodási lehetőségeket is kínál. Így a natív USB 3.0-támogatás megjelenése lehetővé fogja tenni a Windows 8 számára, hogy még jobban spóroljon az akkumlátorral a hordozható gépeken, megnyújtva azok üzemidejét a folyamatos tápellátás hiányában.

Az USB 3.0 tízszeres sebességg mellett fejlettebb energiagazdálkodási lehetőségeket is kínál majdAz USB 3.0 tízszeres sebességg mellett fejlettebb energiagazdálkodási lehetőségeket is kínál majd

Az USB 3.0 támogatását egyébként egy frissítés keretében a Microsoft már a Windows 7-hez is megígérte, sőt, az utóbbihoz készült első szervízcsomagban várt fejlesztések között is szerepelt - végül azonban mégsem került bele. Így jelenleg úgy tűnik, hogy a Windows 8 lesz az első Microsoft operációs rendszer, amely alapból támogatni fogja ezt.

A Windows 8 egy másik - korábban már ugyan kiszivárgott, de a napokban végre a Microsoft átlal hivatalosan is megerősítésre került - újdonsága a rendszerrel szorosan integrált, a kiegészítő alkalmazásokat keresését, letöltését és megvásárlását rendkívüli mértékben egyszerűsítő alkalmazásbolt lesz. Különböző alkalmazáspiacterekkel - például a Windows Marketplace-szel és egy külön windows-os online játékbolttal - ugyan már korábban is próbálkozott a Microsoft, ezek azonban nem kerültek sem integrálásra a Windows-okba, sem nem voltak igazán többek a weben létező számtalan másik letöltőoldalnál.

Az új Windows alkalmazásbolt azonban egy a Microsoft asztali rendszerén teljesen új - a mobilos platformokról azonban már ismerős - modellt vezet majd be. Ez utóbbi részeként az alkalmazások többek között közvetlenül a Windows-ból lesznek kereshetők, letölthetők és megvásárolhatók - ráadásul a tervek szerint legtöbbjük a Windows 8 gyakorlatilag összes célplatformjára, az asztali PC-k mellett a táblagépekre és mobiltelefonokra is. Ezt egy új alkalmazásfejlesztési modell teszi majd lehetővé, amelynek részleteit a Microsoft jövő hónapban megrendezésre kerülő fejlesztői konferenciáján mutatja majd be.

A várakozások szerint Redmond a BUILD-en - vagy nem sokkal utána - egyébként kiadja majd a Windows 8 első előzetesét is. Az új operációs rendszer végleges változatának megjelenése aztán a jövő évben lesz várható.