Egy biztonsági kutató azt állítja, hogy sikerült egy súlyos biztonsági rést találnia a világ legnépszerűbb közösségi oldalán. A szakember által azonosított módszerrel ugyanis lehetőség van a Facebook beépített védelmi mechanizmusainak kijátszására és vírusos állományok küldésére tetszőleges másik felhasználó részére.

Bár a világszerte már több mint 800 millió ember által használt oldal tervezi elvileg ezt megpróbálták megakadályozni, az állományok trükkös elnevezésével ill. a feltöltési kérés manipulálásával azonban lehetőség adódik tetszőleges kártevőket rejtő futtatható állományok átküldésére is a Facebook üzenőrendszerén át.

Az így elküldött állomány ugyan önmagától nem indul el a címzett gépén, tekintve azonban a közösségi oldalon akár csak az elmúlt pár hét jelentősebb eseményei iránti érdeklődést meglovagló átverések szép számát és sikereit, nem lehet kétséges, hogy a Facebook felhasználóinak legtöbbjét nem nagy kunszt az akár veszélyes állományok futtatására is rávenni.

A Facebook az esetet kommentálva kiemelte, hogy nem tekinti különösebben veszélyesnek a problémát, és hogy egy valós támadónak sokkal egyszerűbb dolga lenne egy webcím-rövidítő szolgáltatás segítségével terjesztenie kártékony kódját, mint sem az egyébként a jelek szerint a közösségi oldalon valóban létező biztonsági hiba kihasználásán keresztül.