A Google csütörtökön tette letölthetővé Chrome böngészőprogramja következő kiadásának első bétáját. A frissen elérhetővé vált Chrome 16 legfontosabb újítása, hogy felhő-alapú szinkronizációt kínál, amelynek köszönhetően a felhasználók egy másik gép elé átülve is azonnal a korábban meghatározott beállításaik mellett kezdhetik meg a böngészést - úgy, mintha saját gépük előtt ülnének.

A szinkronizációs a böngésző megjelenési beállításaira, könyvjelzőkre, sőt a megjegyzett jelszavakra és a kiterjesztések beállításaira is kiterjed, amiket szintén képes oda-vissza karbantartani a szoftver a különböző számítógépek és eszközök között. A funkció használatához a felhasználónak mindössze úgymond be kell jelentkeznie a Chrome-ba is - amire természetesen Google-fiókját használhatja fel -, aminek hatására az egyrészt automatikusan letölti korábbi beállításait, másrészt azok módosításait automatikusan és azonnal kommunikálja majd minden másik eszköz felé, ahol a felhasználó bejelentkezik.

Az új fejlesztésnek köszönhetően ugyanazon egy gép felhasználói könnyedén válthatnak saját fiókjaik és így beállításaik között - ez azonban az adatok védelme szempontjából nem éppen ideális megoldásAz új fejlesztésnek köszönhetően ugyanazon egy gép felhasználói könnyedén válthatnak saját fiókjaik és így beállításaik között - ez azonban az adatok védelme szempontjából nem éppen ideális megoldás

Az újítás ráadásul azt is lehetővé teszi, hogy ugyanazon a gépen illetve eszközön több különböző felhasználó is osztozzon, anélkül, hogy ez utóbbit a beállításaik vonatkozásában is meg kellene tenniük - azaz, bejelentkezésükkor mindegyikük a saját beállításaival dolgozhasson, akár egyetlen felhasználói fiókból is. Ennek jelentősége ugyanakkor eléggé korlátos, hiszen egyrészt a legtöbb rendszeren nem jelent gondot ill. egyéb okokból is praktikus több felhasználói fiók létrehozása, másrészt a Chrome megoldása az adatok védelme szempontjából sem ideális - hiszen az operációs rendszer szintjén egyetlen felhasználói fiókon belül tárolt adatok és beállítások könnyen kiolvashatók a fiók minden felhasználója által.

Az új Google Chrome 16 Beta szokás szerint a böngésző honlapjáról szerezhető be. Az új böngészőverzió végleges kiadásban a jelenlegi ütemterv szerint a hónap közepén fog elérhetővé válni.