A Mozilla-nál hamarosan megkezdődik a cég még nyáron bejelentett új, az alkalmazásokat úgymond a weben futtató mobil operációs rendszerének tesztelése. A projekt weboldalán ugyan egyelőre még csak ceruzával rajzolt ill. megszerkesztett (ún. mockup) képek láthatók a Boot to Gecko (B2G) felhasználói felületéről, ütemterve szerint azonban ezekben a hónapokban a cég fejlesztőinek már el kell kezdeniük napi szinten használniuk az új rendszerrel működő teszttelefonokat.

A Boot to Gecko a Mozilla szerint a mobilok világát egy azt jelenleg is sújtó nagy problémától szabadítja majd meg: attól, hogy az alkalmazásokat minden egyes operációs rendszerre külön-külön kell megírni - vagy legalábbis a meglévő kódokat jelentősen átírni - a működéshez. Erre jelenleg azért van szükség, mert minden mobilos operációs rendszer eltérő alapokon szerveződik és működik, és ezekhez az eltérésekhez a rájuk készült programoknak is alkalmazkodniuk kell.

A B2G ugyanakkor a mobil operációs rendszerek magjai felett egy egységes, a HTML5-re és más webes technológiákra alapuló felületet definiálna, amely lehetővé tenné, hogy minden mobilon futtathatók legyenek a B2G-re készült alkalmazások. A dolog realitását technológiai szempontból az adja, hogy az okostelefonok szinte mindegyike egyrészt támogatja, másrészt egységesen kezeli ma már a HTML5 és az ahhoz kapcsolódó technológiák jelentős részét - így ez utóbbiakra épülő felület keretrendszer és alkalmazások futtatásra nem jelenthet komoly gondot számukra. Ugyanakkor kérdés, hogy üzleti szempontból mit szólnak majd egy ilyen egységes rendszerhez, amely alapvetően ássa elő az amúgy a mobilgyártók ill. szolgáltatók által gondosan építgetett bekerített kertek (walled garden) koncecpióját.

Az eddig láthatókból az derül ki, hogy az új rendszer felhasználói felülete erős rokonságot mutat majd az Android és az iOS UI-jaival - de azért a a Windows-tól is másol majd ezt-aztAz eddig láthatókból az derül ki, hogy az új rendszer felhasználói felülete erős rokonságot mutat majd az Android|és az iOS UI-jaival - de azért a a Windows-tól is másol majd ezt-azt

A Mozilla-t a jelek szerint mindenesetre ez a probléma nem zavarja, és szorgalmasan építgeti a B2G-t, amelyről azonban konkrétumot egyelőre keveset lehet tudni. A cég honlapján szereplő koncepciórajzok tanúsága szerint az biztosnak tűnik, hogy a B2G felhasználói felülete, a Gaia az Android-éhoz és a iOS-éhez rendkívüli módon hasonló lesz. A plusz funkciók tekintetében persze szintén fűt-fát ígérgetnek: köztük Bluetooth-, USB- és NFC-támogatást is; bár teljesen nyilvánvaló, hogy ezeket a szolgáltatásokat inkább a telefon: annak hardverje ill. natív operációs rendszere, magja biztosítja majd - már ha -, a B2G-alkalmazások pedig csak legfeljebb kihasználni tudják azokat. Ez utóbbit újonnan kidolgozandó, HTML5-ös API-k lesznek majd hivatottak lehetővé tenni - amelyeknek azonban kezdeményeiről sincs még hír.

A legnagyobb bajnak jelenleg az tűnik, hogy a Mozilla honlapja szerint csak mindösszesen három fejlesztő dolgozik a B2G-n, és azok is csak részidőben - ez pedig édeskevés lesz egy ilyen kaliberű projekt belátható időn belül történő talpraállításához. A Mozilla ugyanakkor optimista a dolgot illetően, hiszen ütemtervében jövő nyárra már a Boot To Gecko nyilvános bemutatását tűzte ki céljául, ami finoman szólva merész vállalásnak tűnne még akkor is, ha a cég legalább egy nagyságrenddel több, teljesidejű fejlesztőt állítana rá időközben a projektre.