A Microsoft úgy látszik tényleg különösen nagy gondot fordít arra, hogy közismert operációs rendszer-családjának következő kiadása minden téren igen takarékosan bánjon az erőforrásokkal. A Windows 8-nak ennek megfelelően még telepítőkészlete is szuperkicsi lesz - annyira, hogy még egy mindössze 2GB-os tollmeghajtóra is bőven elfér majd.

A Microsoft mindezt egy különleges, kifejezetten a telepítőkészlethez kidolgozott tömörítési eljárás alkalmazásával éri majd el. Ez utóbbi első lépésként többek között automatikusan kigyomlálja a telepítkészletből a duplikált erőforrásokat, mint például az azonos konfigurációs definíciókat vagy képeket, ikonokat. Ez utóbbi önmagában is 9.5%-kkal, 2.32 GB-ról 2.10 GB-ra zsugorítja majd a telepítőkészlet méretét, amivel azonban annak zanzásítása még nem ér véget.

A Windows 8 telepítése alig néhány képernyőből megúszható lesz majd A Windows 8 telepítése alig néhány képernyőből megúszható lesz majd

Második lépésben ugyanis egy szintén a telepítők méretcsökkentésére kidolgozott tömörítési eljárás további 28%-kal csökkenti majd a setup .ISO méretét. A Windows 8 x86-os kiadásának telepítője így végül az eredeti 2.32 GB helyett már csak 1.51 GB-ra fog rúgni, amely már simán elhelyezhető lesz egy már éve óta közhasználatúnak számító 2GB-os USB-tollmeghajtón is.

Ugyanakkor a Microsoft szerint a rendsze telepítésének folyamat is drasztikusa egyszerűsődik majd az új változatban. Így például a frissítés a Windows 7 mindösszesen alig 11 kattintásból megúszható lesz, ami 82%-kkal kevesebb egérgombhasználatot jelent, mint például amennyire ugyanehhez a Windows Vista-ról a 7-esre frissítéshez volt anno szükség. Mindez ugyanakkor nem fog az egyedire szabás kárára sem menni, mert a Microsoft az extra beállítási lehetőségeket továbbra is megőrzi majd a folyamatban.

A Windows korábbi kiadásairól történő frissítés is durván gyorsul majd, főleg nagyméretű telepítések esetében A Windows korábbi kiadásairól történő frissítés is durván gyorsul majd, főleg nagyméretű telepítések esetében

Még egy érdekesség, hogy a Windows 8 online megvásárolható és weben keresztül letölthető telepítőkészlete egy előre beégetett kulccsal érkezik majd. Ez utóbbi azért lesz kényelmes a felhasználók számára, mert így nem kell majd az ilyen esetekben könnyen elkeveredő telepítőkulcs miatt aggódniuk és annak begépelésével sem kell majd bajlódniuk a rendszer (újra)telepítése során - hiszen a kulcsot a letöltött telepítőállományuk már eleve tartalmazni és ismerni fogja.

A másik oldalon a Microsoft szempontjából az lesz a megoldás nagy előnye, hogy így kevésbé lesz valószínű, hogy telepítőkészletüket továbbadják majd a felhasználók, vagy hogy több gépre is ugyanazt az egy kópiát telepítik majd fel, tekintve, hogy a megvásárolt Windows 8-at egyedileg azonosító termékkulcs mindegyikükben megtalálható lesz majd.

A Windows 8 első bétáját a várakozások szerint jövő év elején teszi majd letölthetővé a Microsoft, a termék végleges kiadása pedig az év második felében kerülhet majd a boltokba.