A merevlemezek árainak folyamatos növekedésének és a flash memóriák árának csökkenésének köszönhetően történelmi fordulóponthoz érhetünk el a jövő évben. Az utóbbi technológiára épülő SSD meghajtók ugyanis 2012-ben végleg leválthatják az immár több mint fél évszázados technológiára épülő merevlemzeket.

Legalábbis így véli az egyik legismertebb flash-memória- és SSD-gyártónak számító Kingston elnöke, aki szerint 2012 őszére olyan alacsony szintre fognak esni az új technológiára épülő meghajtók árai, hogy a felhasználók tömegesen kezdenek el majd átváltani rájuk a merevlemezekről. Az áttörést a 19 nanométeres gyártási technológiára történő áttérés hozhatja majd el, amely minden korábbinál alacsonyabb árú SSD-meghajtók építésére ad majd lehetőséget a gyártók számára.

A Kingston elnökének jóslatával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy bár valóban valószínűnek tűnik az SSD-k iránti kereslet fellendülése, ezen egységek csak bizonyos felhasználási területeken válhatnak ténylegesen a merevlemezek versenyképes alternatíváivá. Ennek oka egyrészt még igen korlátos - a merevlemezekét meg sem közelítő - maximális kapacitásukban, valamint fajlagos árukban keresendő.

Bár jövőre már 1 dollár alá is csökkenhet egy gigabájtnyi SSD-kapacitás ára, a merevlemezek még a most megemelkedett áraik mellett is ennek töredékért - egy harmadáért, egy negyedéért - képesek ugyanekkora tárhely biztosítására. Az SSD-meghajtók ugyanakkor egyértelműen sokkal nagyobb adatelérési sebességet tesznek lehetővé - olyan nagyot, amivel a legjobb merevlemezek sem tudnak konkurálni, még egymással összekötve, párhuzamos feldolgozásra kényszerítve sem. Így ez utóbbi lehet majd az az elsődleges ok, amiért az SSD-k jelentős teret hódíthatnak majd el bizonyos - vagy akár a legtöbb - alkalmazási területeken a sok évtizedes alaptechnológiára épülő egységektől az elkövetkező években.