A karácsonyi időszak egyébként is tipikusan meglehetősen stresszes - de ha az embernek még a számítógépe sem hajlandó azt csinálni, amit szeretne, akkor végképp' elszállhat az agya. Vélhetőn ezzel magyarázható egy frissen nyilvánosságra hozott jelentés eredménye, ami szerint az emberek több mint fele már kiabált munkahelyén a számítógépével az azon futó szoftverek által okozott problémák miatt.

A TrackVia felmérésében 350 nem kifejezetten informatikai területen, de napi szinten számítógéppel dolgozó alkalmazottat kérdeztek meg a kompjúterekkel kapcsolatos tapasztalataikról. A válaszadók 60 százaléka ismerte el, hogy volt már példa rá, hogy kiabálni kezdett számítógépével a munkahelyén - 18 százalékuk pedig egyenesen azt állította, hogy a szoftverekkel kapcsolatos problémák által kiváltott frusztráció miatt már gondolt arra is, hogy egyszerűen felmond munkahelyén, és inkább másik állást keres.

Bár minden tizedik válaszadó (9%) azt állította, hogy a munkájához használt szoftver tökletesen megfelel a célnak, a megkérdezettek közel egy ötöde (22%) szerint havonta legalább 10 órát, majd' egy harmada (29%) szerint pedig minimum 3 órát vesztenek el amiatt, hogy programjaik nem működnek tökéletesen. Az alkalmazottak a legjobban a Microsoft két zászlósszoftverével: a Word-del (47%) és az Excellel (35%) voltak megelégedve - bár utóbbi program a legtöbbet krizitált (17%) program is volt egyben.

Érdekesség, hogy a hangsúlyozottan nem informatikus képzettségű alkalmazottak közel két harmada (61%) gondolta úgy: ő akár sokkal jobban működő szoftvert is tudna írni a jelenleg általa használtnál - ha tudná hogyan is kell ezt csinálni.