A Microsoft, aki szinte megalapítása óta gyakorlatilag minden egyes alkalommal megtalálható volt rajta, szerdán bejelentette, hogy a továbbiakban nem kíván majd részt venni a hagyományosan Las Vegas-ban megrendezésre kerülő Consumer Electronics Show-n (CES). A redmondi szoftverkonszern távolmaradása óriási presztízveszteséget jelent az iparág legnagyobb kiállításának számító rendezvény számára - de jól jelzi, hogy az internet minden fontos téren kezdi végleg átvenni a teljes vezetést a hagyományos médiumoktól és fórumoktól.

A Microsoft - amelynek mindenkor aktuális vezetői másfél évtized óta a CES legfontosabb eseményének számító nyitóbeszédét is tartották - távolmaradását ugyanis pontosan ezzel indokolta: ti., hogy a CES és a hozzá hasonló rendezvények mára teljesen elvesztették súlyukat az internettel szemben. Ezen kívül a cég szerint termékfejlesztési és -kiadási ciklusaik is jelentősen eltérnek a show ütemezésétől, ami miatt szintén nem látják sok értelmét az azon történő részvételnek, ahol így sokszor csak félkész megoldásokat - vagy semmit sem - tudnak bemutatni.

Bill Gates 1979-ben az akkori CES-en - még jóval az első DOS és Windows kiadása előtt - az Apple II-hez készült BASIC fordítóját mutatta be (fotó: Tom Munnecke) Bill Gates 1979-ben az akkori CES-en - még jóval az első DOS és Windows kiadása előtt - az Apple II-hez készült BASIC fordítóját mutatta be (fotó: Tom Munnecke)

A Microsoft így utolsó alkalommal a három hét múlva - egészen pontosan január 9-én megnyíló -, 2012 januári CES-en lesz utoljára jelen és tartja majd annak nyitóbeszédét is. A cég termékei természetesen továbbra is megtalálhatók lesznek a rendezvényen, maga Redmond ugyanakkor sem fog saját kiállítóterületet fenntartani, és természetesen nyitóbeszédet sem kíván majd tartani - bár ezek után vélhetően erre nem is kérnék fel a szervezők.

A 2001-es CES-en Gates már Dwayne "The Rock" Johnson segítségével mutatta be az akkor vadiúj eredeti Xbox konzolt A 2001-es CES-en Gates már Dwayne "The Rock" Johnson segítségével mutatta be az akkor vadiúj eredeti Xbox konzolt

A Microsoft a CES-en többek között olyan fontos termékeket mutatott be korábban, mint az eredeti Xbox játékgép, a Surface 2 vagy a Windows 7 első bétája.

A redmondi ugyanakkor nem az első közismert informatikai cég aki búcsút int a CES-nek. Az Apple már két évvel korábban, 2009-ben jelentette, hogy a kiállítás jövő évi installációján már nem kíván részt venni, és helyette inkább saját MacWorld konferencián jelenti be újdonságait. A Microsoft ugyanezt tervezi BUILD konferenciáján, amely így vélhetően a Windows 8 végleges változata bejelentésének színteréül is szolgál majd jövő ősszel.

Frissítés: közben kiderült, hogy rendesen megy a PR-izmozás az ügy kapcsán az CES-t szervező CEA részéről, hogy ne tűnjön annyira égőnek a Microsoft távolmaradása a rendezvénytől. Előbbi ugyanis eredetileg azt kezdte el terjeszteni, hogy kvázi ő rúgta ki a Microsoftot a CES-ről - egészen pontosan, hogy más cégnek kívánta 2013-tól felajánlani a CES nyitóbeszédének megtartását -, és Redmond erre válaszul, mintegy besértődve jelentette be távolmaradását és mondta fel kiállítási helyét a rendezvényen.

Kiderült azonban, hogy nem erről volt szó, hanem a CEA egyszerűen még a korábbiaknál is több pénzt akart volna Redmondtól elkérni a nyitóbeszédért és a standért - amire nemes egyszerűséggel a Microsoft azt mondta, hogy már eddig se nagyon érte meg neki a show, még többért meg pláne nem fog megjelenni rajta; és nemes egyszerűséggel faképnél hagyta a CEA-t.