A klasszikus egyházak, a szcientológia és a Jedi-rend mellett Svédországban mostantól akár egy új felekezet hívőinek is vallhatják majd magukat a polgárok. A skandináv országban ugyanis - több, korábban elbukott sikertelen próbálkozás után - végül hivatalosan is sikerült államilag is elismert vallássá nyilváníttatni a fájlcserélést.

A Kopimi egyház jelképeA Kopimi egyház jelképe

A most végre egyházként bejegyzett "Kopimi" - azaz magyarul "Másolj le!" - mozgalom szent szimbólumait a "Ctrl+C" és a "Ctrl+V" képezik, hitük alapvetését pedig az információk másolásának és terjesztésének szentséges képezi. Az immár többezer bejegyzett hívővel rendelkező egyházban a fájlmegosztás képezi azt a rituálisan gyakorolt szent műveletet, amelyet más vallások esetében az imádkozás vagy a meditáció jelent.

A mozgalmat elindító és az egyház első számú vezetőjét képező Isak Gunderson szerint vallásuk hivatalos elismerése az első lépés abba az irányba, hogy a hitük alaptételét képező fájlcserét és másolást anélkül gyakorolhassák majd, hogy emiatt a börtöntől vagy pénzbüntetéstől kellene rettegniük.

Ez ugyanakkor a jogvédett tartalmak vonatkozásában egyelőre csak álom marad, azok illegális másolása miatti büntetést ugyanis jelenleg az egyház tagjai sem úszhatják meg arra hivatkozással, hogy ezt a tevékenységet vallásuk gyakorlásának részeként folytatták.