Ez a hónap már nem a Google legjobbja lesz, az biztos - a cégre ugyanis sorozatban hullanak rá a szekrényből a PR-rémálmot képező csontvázak. Miután ugyanis a napokban kiderült, hogy a keresőóriás munkatársai gyakorlatilag csalással próbáltak meg ügyfeleket szerezni egy konkurens cégkatalógustól, a hét elején újabb hasonlóan durva és vállalhatatlan magatartást a cégnek tulajdonító vádak merültek fel egy másik konkurens szolgáltatás részéről is.

Ezúttal az OpenStreetMap (OSM) gyanúsította meg a céget azzal, hogy az szándékosan "vandálkodott" az egyébként térképeket teljesen ingyen, ráadásul bárki által szabadon szerkeszthető, javítható módon kínáló projekt adatbázisában. Vádjaikat a projekt munkatársai arra alapozták, hogy sikerült azonosítaniuk két olyan felhasználót, amelyek a Google-hez regisztrált IP-címekről interneteztek, és akik az elmúlt napokban azok fejlesztése helyett inkább a térképek minőségét rontó módosításokat hajtottak végre adatbázisukban.

A feltételezett vandálok például megfordították egyirányú utcák jelzett kötelező haladási irányát, vagy töröltek és átmozgattak korábban helyes információkat más területekre a térképeken belül. Utóbbi változtatások nyilvánvalóan drasztikus mértékben rontják a térképek használhatóságát, elsősorban a navigációs célokra, és rendkívül sok bosszúságot és kényelmetlenséget okozhatnak a velük dolgozó felhasználók számára.

Az eset nyilvánosságra kerülését követően a Google vizsgálatot indított az ügyben, majd nem sokkal később bejelentette, hogy bár valóban az ő hálózatából interneteztek az inkriminált felhasználók, azok azonban nem saját alkalmazottai, hanem állítólag egy szerződéses partnereik munkatársai voltak. Utóbbival a cég által adott tájékoztatás szerint az eset ismertté válását követően megszakították a kapcsolatot, és már nem dolgoznak egyetlen Google projekteken sem.

Ezen kívül az OSM-en belül is viták törtek ki azt illetően, hogy milyen súlyosságú volt a vandalizmus mértéke. A szervezet által korábban közölt ezres nagyságrendű rosszindulatú módosítások ugyanis egyesek szerint valójában csak néhány tucatot tesznek ki. Szerintük az egyébként jelentéktelen esetet csak "olcsó PR-fogásként" fújták fel ekkorára, a Mocality-eset ismertté válását követően azért, hogy így szerezznek nyilvánosságot az OSM-nek.

A Google egyébként korábban többek között Summer of Code projektje keretében is támogatta az OpenStreetMap projekt fejlesztését.