"Országszerte nagy felháborodást váltott ki, hogy a Tegart család egy olyan beadvánnyal fordult az illetékes hatóságokhoz, amiben 13 éves, agyhalott lányuk életének véget vetéséhez kértek engedélyt", vezeti fel a híradást a The Onion portálon a napokban megjelent új videó. A felvétel a fiatal lány reményteljesen indult életének tragédiába fordulásáról és a szülők reménytelen helyzetéről számol be.

"Caitlin Tegart egykor egy csodaszép, életvidám lány volt aki imádott nevetni és a szabadban játszani. Mindez azonban 12 éves korában megváltozott. Caitlin ugyanis egy állandósult vegetatív állapotba zuhant, aminek következtében gyakorlatilag képtelenné vált ágya... és a Facebook elhagyására", közli a jelenlegi állapotot jellemezve a tudósítást kommentáló riporter.

Caitlin Tegart egykor egy csodaszép, életvidám lány volt aki imádott nevetni és a szabadban játszani Caitlin Tegart egykor egy csodaszép, életvidám lány volt aki imádott nevetni és a szabadban játszani

"Már alapvető mozgásfunkciói sincsenek. Minden reggel szó szerint el kell vonszolnunk a kocsiig, hogy egyáltalán iskolába tudjuk vinni", panaszkodik a fiatal lány apja a felvételen, akit felesége is csak megerősíteni tud: "Semmi válaszreakciót nem ad ha beszélünk hozzá. Egyszerűen csak befordítja szemeit a feje felé", közli könnyeivel küszködve Caitlin édesanyja.

Caitlin ma már csak SMS-ezgetésre és a Facebookon lógásra képes Caitlin ma már csak SMS-ezgetésre és a Facebookon lógásra képes

Mivel nem látnak reményt állapotának javulására, a szülők úgy döntöttek: hatósági engedélyért folyamodnak, hogy véget vethessenek Caitlin életének. "Ez a legnehezebb döntés amit valaha meg kellett hoznunk. Csak azzal tudjuk vígasztalni magunkat, hogy az igazi Caitlin már régen eltávozott. Már csak a teste az ami folyamatosan SMS-ezget...", magyarázza döntésük hátterét elcsukló hangon az anya.

Szülei már semmi reményt nem látnak arra, hogy lányuk valaha is normális emberi lényként éljen Szülei már semmi reményt nem látnak arra, hogy lányuk valaha is normális emberi lényként éljen

A beadvány hallatán természetesen a jogvédők is azonnal tüntetésbe kezdtek, azt állítva, hogy a lány által néha a szülei irányába hallatott morgások és artikulálatlan beszéd azt bizonyítják, hogy van remény állapotának javulására. A Tegart család háziorvosa, Dr. Kevin DeBacker szerin azonban ez nincs így.

A család orvosa szerint Caitlin reakciói már csak véletlen idegkisülések eredményei A család orvosa szerint Caitlin reakciói már csak véletlen idegkisülések eredményei

"A hangok amiket Caitlin néha kiad magából és apró megmozdulásai mindössze szinapszisok véletlenszerű kisülésének eredménye, amik agyszöveteinek még megmaradt részéből erednek, és amiket olyan környezeti változások idéznek elő, mint például hogy anyja beszalad a szobájába, megsértve privátszféráját", vélekedik a doktor. A háziorvos szerint Caitlin elaltatása egy emberbarát módja annak, hogy véget vessenek a lány szenvedéseinek. "Mindössze egy fájdalommentes injekciót adunk neki - és vége", magyarázza Dr. DeBacker. "A szemei talán majd remegnek egy kicsit, és talán azt is suttogja majd: 'ne má', most tényleg kinyírtok?', de aztán végleg véget érnek szenvedései".

A lány szülei szerint ők a helyes döntést hozzák meg A lány szülei szerint ők a helyes döntést hozzák meg

A lány otthonában a család már a Caitlin nélküli életre készül. "Nehéz... De tudjuk, hogy a helyes döntést hozzuk meg", véli az apa. "Szervei segíthetnek más gyerekeken - például a szemeit megkaphatják majd olyanok, akik tényleg használják majd azokat egy-egy könyv elolvasására".

A riporter által a szülőkhöz intézett kérdésre, ami azt tudakolja, hogy azok mit üzennének más tizenéves gyerekek szüleinek az anya azt válaszolja: "Azt mondanám nekik, hogy amikor ma este hazamennek öleljét át szorosan őket, és adjanak hálát a sorsnak, hogy az ő gyerekeik nem ilyen nem-törődöm hozzáállásúak".

A tudósítás végén egyébként a riporter arról számol be, hogy annak leadása előtt három nappal az orvosok és szülei sikeresen véget vetettek Caitlin életének és szenvedéseinek. A riporter szerint a lány ezzel a negyedik lett az élők sorából ezen a módon eltávozott személyek sorában 2009 óta, amikor is egy fogorvos hasonló módon elaltattatta recepciósát, miután az egész nap semmi mást nem csinált, csak megette az összes a vendégeknek a várószobába kirakott cukorkát.

A videó esetében természetesen nem egy valódi eseményről és híradásról, hanem egy humoros-szarkasztikus kitalációról van szó, amely a fiatalok körében a mobilelefon és a közösségi média egyre növekvő mértékű túlzott használata, valamint ennek folyományaként valódi környezetük - köztük szüleik - teljes elhanyagolása irányába mutató tendenciákra hívja fel a figyelmet.