Windows-felhasználók milliói lepődhettek meg a tegnapi nap során, amikor a világ egyik legismertebb honlapját, a Google kezdőoldalát megnyitva gépük arra figyelmeztette őket, hogy egy rendkívül veszélyes weblapot próbálnak meg behívni böngészőjükbe. A figyelmeztetés a Microsoft kedden frissített biztonsági szoftverétől származott, amely - tévesen - veszélyesként jelölte meg a Google.com-ot és annak minden aloldalát.

A problémát egy az ilyen szoftverek esetében viszonylag gyakori ún. hamis pozitív riasztás okozta, amelynek lényege, hogy a biztonsági szoftverek néha - nem megfelelően nagy méretű vírusszignatúrák alkalmazása esetén - bizonyos ártalmatlan kódokat is amúgy valóban veszélyes programok részeként ismernek fel. Adott esetben a Microsoft Security Essentials ill. Forefront csomagja ilyen okból hitte azt, hogy a Google honlapja egy amúgy frissen felfedezett kártevő terjesztését végzi a felhasználók gépére.

A problémát szerencsére Redmond néhány órán belül orvosolta, így már az egyébként önmagában ártalmatlan, mindössze félrevezető figyelmeztetést a biztonsági csomag már nem jeleníti meg. Azok a felhasználók, akik mégis ilyen üzenetet kapnak, a szignatúra-fájlok frissítésének kényszerítésével vehetik rá vírusirtóikat a javított definíciók letöltésére és ezen keresztül a téves riasztások küldözgetésének megszüntetésére.