A Google állítólag még idén nyáron ki fogja adni Android operációs rendszere következő, jelentős fejlesztéseket felvonultató főverzióját. A "Jelly Bean" (azaz "Zselédrazsé") kódnevű Android 5.0 a keresőóriás reményei szerint komoly és közvetlen konkurense lesz majd a Microsoft ősszel megjelenő operációs rendszere, a Windows 8 mobiltelefonokra és táblagépekre szánt változatának.

Az új Android változat nyári kiadása némileg váratlan fejleménynek tekinthető annak tükrében, hogy a Googe alig pár hónapja: tavaly októberben adta ki a rendszer jelenleg legfrissebb változatát, és alig van olyan készülék, amely már ezzel működik.

Ugyanakkor a másik oldalon érthető, hogy a Google ki akarja használni helyzeti előnyét és még az előtt elő akar rukkolni időközben elkészült fejlesztéseivel, hogy a Microsoft-nak a Windows 8-cal esélye lenne valamely érintett területen időben megelőznie őt, és így esetleg okot adni a gyártóknak arra, hogy új készülékeit a tőle származó helyett a redmondi rendszerrel szállítsák le.

Ez utóbbit a Google annyira el akarja kerülni, hogy az Android 5.0 esetében támogatni fogja az új rendszer dual-bootos környezetben történő működését is. Azaz, a gyártók akár olyan táblagépeket és mobiltelefonokat is készíthetnek majd az új rendszerrel, amelyek alapvetően a Windows 8-cal érkeznek majd, de mellete az Android futtatását is lehetővé teszik majd ugyanazon eszközön belül - ráadásul úgy, hogy a két rendszer közötti váltáshoz a készülékeket nem kell majd újraindítani.

Az ugyanakkor még kérdéses, hogy maguk a gyártók mennyire fogják ténylegesen kihasználni ezt a lehetőséget, és persze az is, hogy maga a Microsoft mit szól majd ehhez az elképzeléshez.