A Mozilla a hónap végén megrendezésre kerülő Mobile World Congress konferencián tervezi bemutatni még tavaly bejelentett, elsősorban mobiltelefonokra szánt nyílt forrású operációs rendszerének első demonstrációs változatát. A Boot To Gecko (B2G) alapjaiban a Linux kernelre épít, ami felett egy kizárólag webes technológiákra és a Mozilla böngészőmotorjára építő felhasználói felületet ill. prezentációs rétegek kínál az alkalmazások és a felhasználók számára.

A Boot To Gecko alapvetően három fő komponensből épül fel: a Linux kernel egy speciális változatából, a Gonk-ból, amely a hardverek vezérlését végzi és alapvető rendszerfunkciókat biztosítja a platform számára; az erre épülő Gecko böngészőmotorból, amely a grafikus megjelenítésért és a webes futtatókörnyezet működtetésért felelős; és a Gaia keretrendszerből, amely utóbbi felett egy tisztán HTML-ben és JavaScript-ben írt felhasználói felületet biztosít a felhasználók számára.

A Boot To Gecko "lock" képernyőjeA Boot To Gecko "lock" képernyője

A B2G így gyakorlatilag a webOS koncepcióját másolja le, amely pontosan ugyanezekre az alaptechnológiákra alapozva ugyanilyen rétegek mentén valósít meg egy olyan operációs rendszert, amelyre rendkívül egyszerűen lehet magas hordozhatósági fokú és a webes szolgáltatásokkal rendkívül egyszerűen integrálható alkalmazásokat építeni. A Mozilla célja a B2G-vel ugyanez, azzal a különbséggel, hogy a cég a mobilos környezet mellett az asztalira is próbál koncentrálni, azaz egy olyan általános célú platformot kíván kialakítani, amely lehetővé teszi ugyanazon programok a mobilok és táblagépek mellett a PC-ken történő futtatását is - pontosan úgy, ahogy azt a Mozilla ihletésének nyilvánvalóan a webOS melletti másik forrását képező Windows 8 is teszi.

A Boot To Gecko alkalmazáslistaA Boot To Gecko alkalmazáslista

Az egyetlen különbség, hogy míg a webOS és a Windows 8 már jelenleg is működik és kidolgozott programozási felülettel rendelkezik, addig a Mozilla WebAPI néven egy olyan, az előbbi kettőétől teljesen eltérő, de hasonló célú programozási felületgyűjteményt próbál kialakítani, amely lehetővé teheti majd a szóban forgó, webes technológiákra épülő - HTML-ben és JavaScript-ben írt - Boot To Gecko-alkalmazások számára az őket futtató eszközök képességeit kiaknázzák: képeket készítését a kamerával, hívásokat kezdeményezését és üzenetek küldését a mobilhálózaton keresztül, vagy adatok tárolását és kezelését a beépített memóriakártyán. A programokat természetesen - szintén hasonlóan a Windows 8-hoz és a webOS-hez - egy alkalmazásbolton keresztül lehetne forgalmazni ill. a platformot megvalósító eszközökre letölteni, amelynek felügyeletét nyilvánvalóan a Mozilla látná el.

Az egyik példaalkalmazás a Google Maps-re épülAz egyik példaalkalmazás a Google Maps-re épül

Az még nem egyértelmű, hogy a B2G jelenlegi milyen készültségi állapotban van. Egyes hírek szerint egy Samsung Galaxy S II-n már éles környezetben tesztelik, úgy, hogy a készüléken eredetileg megtalálható Android rendszer helyett futtatják rajta; a projekt ütemterve szerint pediga rendszer már akár az év második negyedében - tehát gyakorlatilag még a nyár közepe előtt - termékké érhet.

A telefonalkalmazásA telefonalkalmazás

Az ugyanakkor kérdéses, hogy milyen esélyekkel indul majd harcba az új rendszer annak tükrében, hogy a hozzá képest egyértelműen jóval kiforrottabb, korábban már számos piacra is készült telefonon és táblagépen is bevetett webOS kódja is éppen megnyitás alatt áll - illetve, hogy őszre a Windows 8 is megérkezik majd.